Címkék

Gyász

Megemlékezések / 2024. Május 14. / 15:14

Cserépfaluban most vasárnap lesz a 11. Groszmann Lili emlékséta

Idén 11. alkalommal rendezik meg a Groszmann Lili emléksétát, amely során Cserépfaluból az egykori kövesdi gettóig vezető utat járják végig. Mezőkövesden botlatókövek elhelyezésével zárul az esemény.

Megemlékezések / 2024. Április 05. / 16:03

Gyász – A nemzet lelkiismerete: Ferge Zsuzsa 93 éve

Egyetlenként is, ha kellett, emlékeztetett, szelíden, minden agresszív moralizálás nélkül, arra, hogy felelősek vagyunk egymásért, azokért, akik öröklött hátrányaik béklyóiban élnek, úgy, ahogy nem lenne szabad valódi közösségben élniük. A szegények és a szegénységükön társadalmi okokból nem tudok szószólója volt, de a legszigorúbb, minden részrehajlástól mentes tudósi lelkiismerettel. Munkája ígéret volt, illetve figyelmeztetés.

Megemlékezések / 2024. Január 15. / 10:41

Ma temetik a 95 évesen meghalt Rebeka Greenberger magyar holokauszttúlélőt

Az Ein Gev kibucban 95 éves korában elhunyt Rebeka Greenberger magyar származású holokauszttúlélő – ezt a kibuc jelentette be, amely évtizedeken át az asszony otthonát jelentette. A vészkorszakban Rivkát (ahogyan Izraelben becézték) Vásárosnaményből deportálták, majd a holokauszt után Németországban telepedett le, ott ismerkedett meg későbbi férjével, akivel 1950-ben alijáztak. Emléke fonódjék be az élet kötelékébe!

Izrael / 2024. Január 10. / 16:30

Gyász: Izraelben 73 éves korában meghalt Pintér Gábor volt zeneiklub-vezető

„Kérdés: Mivel foglalkozol Izraelben? Válasz: 69 éves vagyok. Napfényben akarom eltölteni a hátralevő pár évemet." Ez a dialógusrészlet abból a 2020-as interjúból való, amelyet a Primate.hu portál készített Pintér Gáborral, aki legendás budapesti zenei klubokat vezetett. Sajnos nem sokáig élvezhette a napfényt: Pintér Gábor a napokban meghalt.

Megemlékezések / 2024. Január 09. / 14:36

Pesszimista nevetés: Benedek Miklós halálára

Molnár Ferenc embere volt és a pesti kabaréé. Úgy kell nevetni az egészen, hanyagul, elegánsan, hogy igazán semmi ok nincs a jókedvre szinte soha. De, persze, fel a fejjel. Budapest Orfeumja kinevette a huszadik századot, a világháborúkat, a Horthy-kurzust, a kommünt, ami adatott és nem volt a jókedv barátja.

Megemlékezések / 2023. November 30. / 08:46

Száz éves korában meghalt Henry Kissinger

Az Egyesült Államok diplomáciájának évtizedeken át meghatározó alakja – aki részint béke Nobel-díjat kapott, részint pedig világszerte vitatott személy volt a külpolitikai elvei miatt – 100 éves korában hunyt el a connectucuti otthonában. Henry Kissinger halálhírét a geopolitikai tanácsadásra szakosodott cége, a Kissinger Associates jelentette be.

Zsidó világ / 2023. November 29. / 16:34

Vajda Mihályt vasárnap temetik az óbudai zsidó temetőben

A 88 éves korában elhunyt Vajda Mihály filozófus professzor, akadémikus temetése december 3-án, vasárnap délután 2 órakor lesz Budapesten, az óbudai zsidó temetőben. A tudóst zsidó szertartás szerint helyezik örök nyugalomra. Legyen neki könnyű a föld!

Megemlékezések / 2023. November 28. / 12:04

Isten veled, Misu! – Vajda Mihály halálára

A 88 éves korában meghalt Vajda Mihállyal a híres Budapesti Iskola utolsó képviselője távozott: Fehér Ferenc, Heller Ágnes, Márkus György már nincsenek az élők sorában, s most csatlakozott hozzájuk egykori barátjuk, Misu is. Mennyire jelképes, hogy egyik utolsó nyilvános fellépése éppen a Rumbach-zsinagógában volt az Entartete Kunst, avagy az elfajzott művészet című konferencián… Emlékéből fakadjon áldás!

Megemlékezések / 2023. November 07. / 15:22

Emlékezzünk ma október hetedike áldozataira és árváira!

Ma egy hónapja, hogy megtörtént, amiről soha nem gondoltuk volna, hogy megtörténhet: emberi mivoltukból kivetkőzött terroristák Gázából betörtek Izraelbe, megöltek több mint 1400 embert, több ezret megsebesítettek, majd magukkal ragadtak mintegy 240 túszt, köztük csecsemőket, kisgyerekeket, nőket és időseket. Emlékezzünk ma rájuk, és gyújtsunk gyertyát az ártatlanul meggyilkoltak tiszteletére!

Megemlékezések / 2023. Október 15. / 15:19

Schőner Alfréd főrabbi Benedek István Gáborról: „Te voltál a vízesés a sivatagban”

A budapesti Kozma utcai zsidó temetőben ma tartották Benedek István Gábor (1937-2022) író, szerkesztő, újságíró, a Remény folyóirat alapító főszerkesztője sírkövének avatását. A szertartáson dr. Schőner Alfréd főrabbi, professzor emeritus búcsúztatta a magyar zsidó közösségben BIG-ként nevezett, a 85. születésnapja előtt egy hónappal elhunyt írót, közreműködött Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora.

Megemlékezések / 2023. Október 15. / 14:11

Elhunyt a magyar zsidó családból származó Louise Glück Nobel-díjas költő

– Nyolcvan éves korában elhunyt Louise Glück amerikai költő, 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be szombat hajnalban Jonathan Galassi, Gluck szerkesztője. A Svéd Akadémia 2020-as indoklása szerint Louise Glück a díjat összetéveszthetetlen költői hangjáért kapta, amely rideg szépségével az egyéni létet egyetemessé teszi. Glück a 16. női irodalmi Nobel-díjas volt.

Megemlékezések / 2023. Szeptember 19. / 12:46

Fahidi Éva temetése október 9-én lesz a Farkasréti temetőben

Az életének 98. évében elhunyt Fahidi Évát október 9-én, hétfőn 13 óra 45 perckor búcsúztatják a budapesti Farkasréti temetőben (Németvölgyi út 99. szám). A család kéri a gyászolókat és a tisztelőket, hogy Fahidi Évától a szertartáson sárga színű virággal búcsúzzanak el, hiszen a sárga volt a kedvenc színe.