Tájékoztatás a Rabbitestület határozatairól

2021. Február 05. / 10:51

Tájékoztatás a Rabbitestület határozatairól

Nincs más út, mint a transzparencia, és a nyilvánosság teljes bevonása – olvasható abban a határozatban, amelyet a Rabbitestület juttatott el honlapunkhoz. A testület három téma kapcsán hozott határozatokat.

A Rabbitestület határozatai:

1. Reform közösségek felvétele a Mazsihiszbe
A Mazsihisz a magyar neológ felekezet, hivatalosan egyház, a maga egységes rendszerbe foglalt hitelveivel és világnézetével. A reform hitközségek hitelvei és világnézete több ponton feloldhatatlanul eltér a neológ vallásfilozófiától. Szokásaik, az általuk követett rituális gyakorlat, a zsidóság definíciója, egész vallási életük is gyökeresen eltér az általunk, neológok által vallott és követett elvektől, gyakorlattól, vallási élettől. Ezen világos érvek és az egyházakról szóló törvény idevágó passzusa alapján a Rabbitestület semmilyen módon nem lát lehetőséget a reformmozgalmak Mazsihiszhez való csatlakozására, még társult tagként sem.

2. Bész Din – a magyarországi neológ rabbinikus bíróság működése
A Rabbitestület Áv Bész Dint választott, s ezzel a testület átadta a Bész Din összehívásának jogát az Áv Bész Dinnek. Ezen aktussal az Áv Bész Dint terheli a kizárólagos felelősség a Bész Din tagjainak kiválasztásáért. Ez azt is jelenti, hogy Bész Dint csak és kizárólag az Áv Bész Din hívhat össze, illetve akadályoztatása esetén e jogot eseti jelleggel átadhatja az általa kiválasztott rabbinak. Minden más Bész Din érvénytelen, és döntései nem jogszerűek.

3. Világsajtóban megjelent hírek kivizsgálásának kérése a Mazsihisz igazgatójától
Tisztelt Igazgató úr!
Az elmúlt napokban héber és angol nyelvű zsidó folyóiratokban megjelent, majd számos magyar sajtóorgánum által is átvett cikkekben súlyos vádak értek két neológ rabbit.Minden korban a közösség feladata, hogy rabbijai, vallási vezetői erkölcsileg megkérdőjelezhetetlenek legyenek. A rabbitestület egyöntetű határozata alapján nyomatékosan megkérjük az ügyvezetést, hogy azonnali hatállyal, hivatalosan kezdje meg az alapos vizsgálatot, s arról a rabbitestület mellett a közvéleményt is tájékoztassa. A Mazsihisz megítélése az elmúlt hónapok során végtelenül nehéz helyzetbe került. Nincs más út, mint a transzparencia, és a nyilvánosság teljes bevonása. Ezeket a folyamatokat meg kell állítani és tisztázni kell a felmerülő összes vádat.

Kardos Péter Rabbitestület alelnöke, Frölich Róbert országos főrabbi, Róna Tamás Rabbitestület elnöke, Schönberger András Rabbitestület alelnöke

* * *

Az említett transzparencia szellemében tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a jelenlegi Rabbitestületet a Mazsihisz vezetése nem tekinti legitimnek, az aláírók között szereplő Róna Tamás pedig már nem áll a Mazsihisz alkalmazásában.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Bár micvó a Nagy Fuvarosban…
2024. Február 19. / 13:06