Isten jelenléte a csendben: Jákob elindulása – Jó szombatot

2021. November 12. / 13:44


Isten jelenléte a csendben: Jákob elindulása – Jó szombatot

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma délután 15 óra 53 perckor köszönt be, a királynő holnap délután 16 óra 59 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából a Vájécé (Mózes 1. 28:10–32:3.) hetiszakaszt olvassuk Mózes első könyvéből. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!

Jákob először éjszakázik életében a szabad ég alatt. Eddig mindentől óvták, jómódban élt, mégsem szólt hozzá atyái és anyái Istene. Most, a hideg éji csöndben megmutatkozott számára az Ég kapuja, amelyen át fel-le járnak az angyalok.

Mi hiányzott Jákobnak otthon? Az édesanyja körülrajongta, gondoskodott róla akkor is, ha nem kérte, helyette szerezte meg az áldást is az édesapjától, ő maga egész nap üldögélhetett a sátorban, Izsák gazdag volt, Ézsau vadászott. Nem szenvedett hiányt semmiben. Épp ez lehetett a baj. Nem volt hiány, mindenhová betolakodott Rebeka anyai gondoskodása, a jólét, a biztonság. Nem tudott semmit arról Jákob, mi van a sátrakon túli világban. Nem ismerte az éjjel hidegét, a pusztaságok némaságát, a magára hagyatottság csendjét. Nem szenvedett hiányt, nem volt már hely az Örökkévalónak az életében.

Amikor a bátyja végképp az ellenségévé vált, amikor el kellett hagynia Rebekát, amikor hirtelen senkije és semmije nem maradt a világban az atyai áldáson túl, hirtelen meghallotta a csend hangjait, amelyekről kései leszármazói, Paul Simon és Art Garfunkel énekelnek. Kőpárnán aludt el a senkiföldjén, az éjszakában, először maradt egyedül a világ végtelenségével, a távoli csillagok üzenetével, amelyek halott bolygók kísértetfényét közvetítik. Először nézhetett szembe azzal, ki ő. Ki az áldás örököse, a fiú, akit az anyukája tanított meg még csalni is? Merre vezet az útja, mi a dolga, hogyan érdemelje ki és teljesítse be az áldást? Ki ő a világegyetem végtelenjében?

Az éjszakán, amikor először vette körül a csend, álmot látott, létrán vagy lépcsőn közlekedő angyalokat, akik Ég és Föld között járkáltak. A messzi égbolt hirtelen elérhetővé vált, ahogy elcsendesedett körülötte a világ, ott találta magát az Ég Kapujában. Hello, sötét, öreg barátom-szól a Csend hangjainak nyitósora.

Vonuljunk el mi is így néha. Üljünk az ablakba, amikor mindenki alszik télen, nyáron feküdjünk a csillagok alá. A Tóra egyik legfontosabb tanítása az, hogy tanuljunk meg ráérni. Arra figyelni, amire érdemes. Hiába megyünk gyorsan, vagyunk eredményesek, ha soha nem gondoljuk végig, mint Jákob aznap éjszaka, merre tartunk. Ahogy Illés prófétának, úgy nekünk is, az Örökkévaló a bennünk és a körülöttünk lévő csöndben szólal meg. Az Ég Kapui körülöttünk vannak, illetve, ha ráérünk őket megkeresni, megnyílnak majd.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek