Botlatókő Kemény Ferenc és felesége emlékére

2021. November 16. / 15:59


Botlatókő Kemény Ferenc és felesége emlékére

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alapítója, Kemény Ferenc, valamint felesége, Schäffer Jolán emlékére botlatókövet helyeznek el utolsó lakhelyük, a budapesti Pannónia utca 14. szám előtt. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a XIII. kerület által szervezett megemlékezés a haláluk évfordulóján, november 21-én, vasárnap lesz, a rendezvény délelőtt 10 órakor kezdődik.


Kemény Ferenc és felesége, Schäffer Jolán a gettóba zárás, a megaláztatás, a deportálás elől menekülve önkezükkel vetettek véget életüknek 1944. november 21-én – olvasható a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) Facebook-posztjában, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy emlékük előtt tisztelegve botlatókövet helyeznek el utolsó budapesti lakhelyük, Pannónia utca 14. szám előtt  november 21-én, vasárnap délelőtt 10 órától. 

Kemény Ferenc 1860-ban született Nagybecskereken. Kiváló képességű pedagógus és kimagasló eredményeket elért sportszervező volt, egyike azoknak, akik – az újkori olimpiai játékokat kezdeményezve – megalapították a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. 

Ioc_ath06.jpgKemény Ferenc Athénban 1896. április 10-én. Balról állnak: Gebhardt, Guth-Jarkovský, Kemény és Balck, ülnek: Coubertin, Vikélasz, Butovszkij

Matematika-fizika szakos, valamint német–francia nyelv és irodalom szakos tanári diplomával is rendelkezett, tanult a nagy hírű párizsi Collège de France és a Sorbonne egyetemen. Tanított a kőszegi katonai alreáliskolában (itt játszódik Ottlik Géza Iskola a határon című műve), dolgozott Brassóban, majd az egri állami reáliskola (a mai Dobó István Gimnázium) igazgatója volt, így ma Egerben sportcsarnok viseli a nevét. Budapestre kerülve állami főreáliskola tanár, majd címzetes tankerületi főigazgató lett.

Az idős professzor, aki oly sokat tett a magyar sportért, a hazájában másodrendű, üldözött állampolgár lett, amit nem tudott lelkileg elviselni: 84 évesen vetett véget életének a feleségével együtt 1944. november 21-én.

kemény.jpg

A Mazsike elnöke, Kirschner Péter és a XIII. kerület polgármestere, Tóth József e héten vasárnap délelőtt 10 órakor számít a magyar olimpikonok, sportolók, sportbarátok jelenlétére, s szeretettel várnak mindenkit, aki kiáll a gyűlöletkeltés, rasszizmus, kirekesztés minden formája ellen.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek