Színházi bemutatókat tartanak a 19. Spinoza Zsidó Fesztiválon

2021. Augusztus 25. / 11:31


Színházi bemutatókat tartanak a 19. Spinoza Zsidó Fesztiválon

Színházi előadások, bemutatók, zenés játékok, koncertek, filmvetítés, kabaré és fotókiállítás is szerepel a 19. Spinoza Zsidó Fesztivál programján, amely szeptember 22. és október 7. között várja a közönséget.

Az idén 18 programot, köztük négy színházi premiert kínál a fesztivál, amely csaknem 70 közreműködő részvételével zajlik – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Spinoza Színház nemcsak a zsidó kulturális élet rehabilitációjához kíván hozzájárulni, de céljául tűzte ki a szórakoztatva tanítást is. A Spinoza Zsidó Fesztivál célja, hogy évről évre, több mint két héten át a zsidó kultúra szinte valamennyi szegmenséből ízelítőt adjon.

Szeptember 22-én Mózes és Jézus Pesten címmel mutatnak be politikai kabarét. Az előadásban Hámori Ildikó, Makranczi Zalán és Schneider Zoltán lép fel, a produkció rendezője Czeizel Gábor.

Szeptember 26-án Pesti zsidó sanzon-világ címmel tűznek műsorra zenés játékot. Sajgál Erika és Kovács István jól ismert szerzők történeteit keltik életre, miközben megtanítják a közönséget mi a különbség a kuplé, a sanzon, a dal és a filmdal között.

Szeptember 28-án Három jiddise mame címmel látható zenés játék. „Klein Judit, Várady Eszter Sára és Fenyő Fruzsina zenés játékban éneklik meg a cím jelentését, amelyhez az ötletet maguk az előadók és az élet adta” – írják a produkció ismertetőjében.

Október 2-án Liliputiak lázadása címmel monodrámát láthat a közönség felolvasószínházi formában, Jordán Adél előadásában.

Balázs Gábor eszmetörténész előadása Jézus a kortárs izraeli művészetben címmel hallható. Balázs Gábor számos illusztráción keresztül mutatja be Krisztus visszafogadási történetét.

A fesztivál ideje alatt a színház korábbi bemutatói, a Címzett ismeretlen, A Pulitzer-ügy, a Kálmán Imre, az operettkirály és a Szerelmünk, Sisi is látható.

Humorfőváros: Odessza címmel Jávori Ferenc „Fegya” és Dunai Tamás kalauzolja a nézőket az orosz-zsidó dallamvilágba, míg Fellegi Balázs és együttese Leonard Cohent idézi meg koncertjén.

Az idén 100 éve született Szenes Hanna emléke előtt a róla készült dokumentumfilmmel tiszteleg a fesztivál. A Spinoza elmúlt éveinek előadásairól, Véner Orsolya alkotásaiból nyílik fotókiállítás.

A színház alatti romkocsmában, a Lámpásban, három alkalommal, zsidó elemekkel tarkított dzsessz-, blues-, rock- és népzenei koncertek várják az érdeklődőket.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek