Címkék

OR-ZSE

Mazsihisz hírek / 2024. Június 21. / 15:33

Kende-Vasa Irén kapta a Domán István-emléklapot

A Rumbach-zsinagógában ma adták át a Mazsihisz, az OR-ZSE és a Goldziher intézet tudományos pályázatának díjait. De sor került egy másik elismerés átadására is. A magyar zsidó közösség körében nagy szeretetnek örvendő Domán István (1922-2015) főrabbi, tudós, egyetemi tanár tiszteletére a család és a Mazsihisz által alapított emléklapot Kende-Vasa Irén, az OR-ZSE hallgatója vehette át.

Zsidó világ / 2024. Június 11. / 10:15

Mózes kőtáblákkal a híres „Phillipson-Bibliából”

Ma este kezdődik a Tóraadás ünnepe, ez alkalomból az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) a hivatalos Facebook-oldalán egy különleges jelentőségű Biblia-kiadást mutatott be az intézmény könyvtárának gyűjteményéből.

Mazsihisz hírek / 2024. Május 27. / 10:57

A kormány és a Mazsihisz áttekinti a 2000-es megállapodásukat

A Mazsihisz kezdeményezésére Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel tárgyalt dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke és dr. Frölich Róbert országos főrabbi a napokban a Karmelitában. A megbeszélés napirendjén a Mazsihisz és a kormány között 2000 végén kötött megállapodás áttekintése és megújítása, valamint az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Szeretetkórház fejlesztésének kérdése szerepelt.

Zsidó világ / 2024. Május 17. / 09:58

A zsidó „törökök” és a zsidó „polákok” Kubában

Fidel Castro zsidó volt? Ha nem, akkor miért szerette annyira Izraelt? S miért hívják „törököknek” és „polákoknak” a kubai zsidókat? lyen érdekes kérdések is szóba kerültek szóba azon a rendezvényen, amelyet a Karibi Holokauszt Emlékbizottság szervezésében rendeztek az OR-ZSE könyvtárában rendeztek a héten Horváth János és Németi Levente előadásával.

Kultúra / 2024. Május 13. / 12:59

A Könyvek Terme – Kiállítás és előadás az OR-ZSE könyvtárában

A Karibi Holokauszt Emlékbizottság kiállítással egybekötött előadására invitálja az érdeklődőket az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) könyvtára május 15-én, ezen a héten szerdán 15 órától. Az előadó az országszerte ismert televíziós újságíró, Horváth János volt kubai nagykövet lesz. A tárlaton igazi könyvritkaságokat mutatnak be, a szerzők szinte valamennyien az auschwitzi haláltábor életben maradt foglyai voltak.

Tudomány / 2024. Május 08. / 10:41

Peremiczky Szilvia előadása az OR-ZSE Szabadegyetemen

A szefárd középkor és az askenázi újkor között: az amszterdami és az itáliai converso központok címmel tart előadást Peremiczky Szilvia irodalomtörténész, hebraistan az OR-ZSE Szabadegyetemen május 13-án, jövő héten hétfőn délután 6 órától.

Tudomány / 2024. Április 25. / 13:23

Az OR-ZSE és az ELTE új együttműködése

A szociális munkákkal kapcsolatos műhelymunkák és a társadalmi traumák értelmezésére irányuló közös kutatások megvalósításának céljával a napokban együttműködést írt alá az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Társadalomtudományi Kara.

Mazsihisz hírek / 2024. Április 03. / 16:46

Az OR-ZSE hallgatói önkéntes munkán a Szeretetkórházban

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Mazsihisz-BZSH közös önkéntesprogramja keretében tizenhat szociális munkás szakos hallgató több mint négyszáz órányi önkéntes munkát végzett a Mazsihisz fenntartásában működő Szeretetkórházban.

Élet + forma / 2024. Március 29. / 09:17

A kortárs magyar zsidóság büszkesége: Gábor György 70

Oldottan ünnepélyes, kissé mégis megilletődött atmoszféra vette körül a Rumbach zsinagógában, Gábor György vallásfilozófus professzor köszöntését, a népszerű, művelt és szellemes publicista köszöntése is volt ez óhatatlanul, nem csak a bölcselőé. És, ahogy Grósz Andor elnök fogalmazott, a zsidóság amolyan szószólójáé is, olyan emberé, aki egy közülünk és értünk szól.

Megemlékezések / 2024. Február 05. / 11:25

Ma kilenc éve halt meg Schweitzer József főrabbi, legyen áldott az emléke!

2015. február 5-én, azaz ma kilenc éve, hogy 92 évesen elhunyt Schweitzer József, a neológia XX. századi történetének kimagasló tudósa, rabbija. Éppen hatvan éve, 1964-ben kezdett tanítani az OR-ZSE jogelőd-intézményében, az Országos Rabbiképző Intézetben, így tanítványai révén – akik közül többen is meghatározó alakjai a mai neológ hitéletnek – szellemisége ma is velünk él. Fakadjon áldás emlékéből!

Zsidó világ / 2024. Január 28. / 18:54

Binjomin rabbi: „Ne fekete-fehér módon gondolkodj másokról"

– Senkire ne mondd azt, hogy úgyse lesz jó semmire, soha, teljesen haszontalan. Mert majd el fog jönni az a pillanat, amikor igenis fontos lesz – írja mai Facebook-bejegyzésében Szántó-Várnagy Binjomin, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rabbija.

Oktatás / 2024. Január 28. / 11:05

A tudomány és a hagyomány közösségépítő ereje, közel 150 éve Budapesten

Az Országos Rabbiképző -Zsidó Egyetem (OR-ZSE) felvételt hirdet a 2024- 2025. tanévre. Az Egyetem az egyetlen nagymúltú zsidó felsőoktatási intézmény Magyarországon, ahol zsidó kultúrát és hagyományt lehet tanulni. Az államilag akkreditált képzések felvételi jelentkezési határideje: 2024. február 15.