Címkék

holokauszttúlélők

Zsidó világ / 2023. Szeptember 21. / 15:31

SZEMTANÚK – Traumaábrázolások a zsidó múzeum gyűjteményéből

Nagy örömmel adunk hírt róla, hogy megjelent a SZEMTANÚK – EYEWITNESSES című, angol-magyar nyelvű képzőművészeti album a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gondozásában. A 300 oldalas kötet a holokauszt korai vizuális emlékezetét dolgozza fel azzal a misszióval, hogy a holokausztot túlélő művészek vizuális emlékezete ne vesszen el.

Kultúra / 2022. Augusztus 22. / 14:34

Fahidi Éva euforikus tánca öt napig tanároknak ingyenesen elérhető

A Tünet Együttes oldalán augusztus 22-26. között középiskolai tanárok számára ingyenesen elérhetővé tették Szabó Réka: A létezés eufóriája című dokumentumfilmjét, amelyben az akkor 90 éves Fahidi Éva holokauszttúlélő és Cuhorka Emese a tánc segítségével közösen dolgozzák fel a múlt traumáit. A Tünet Együttes és a Campfilm koprodukciójában készült film körbejárta az egész világot, nagydíjat kapott Locarnóban és Szarajevóban is.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 22. / 07:53

Dr. Körmendi István: „A többség nem bántott, de nem is védtek meg"

Tartalmas portrét közölt a Népszava dr. Körmendi Istvánról abból az alkalomból, hogy – mint ebben a cikkünkben beszámoltunk róla – a 99 éves háziorvos a napokban életműdíjat kapott a Zsidó Nemzeti Alaptól. A cikkben az orvos a gyermekkoráról is mesél, s visszaemlékezik arra is, hogy zsidósága miatt annak idején milyen megaláztatások érték diáktársai részéről az iskolában.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 13. / 20:28

Joe Biden amerikai elnök Izraelben: „Soha ne felejtsetek!”

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden ma megérkezett Izraelbe, ahonnan – a legmagasabb rangú állami vezetőkkel való tárgyalások után – Szaúd-Arábiába vezet majd az útja. A Haaretz véleménycikke Biden látogatása kapcsán azt írja: az elnöknek az „új” Közel-Keletről egészen más képet festenek az izraeliek, mint az arab tárgyalópertnerek, sőt, egészen mást várnak Amerikától Izraelben, mint a térség arab országaiban.

Megemlékezések / 2022. Július 04. / 12:13

Debrecen polgármestere: „A hit megtartotta a helyi zsidó közösséget"

Mártír-istentiszteleten emlékeztek meg a holokuaszt debreceni áldozatairól tegnap a cívisvárosban, ahol a holokauszttúlélőket egy-egy szál virággal köszöntötte Papp László polgármester a Pásti utcai ortodox zsinagógában, s emlékező beszédet mondott Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke is – számolt be az eseményről a Dehír.hu helyi hírportál.

Megemlékezések / 2022. Június 26. / 20:39

Emléktábla a nyilasok alatt embereket mentő katonatisztnek

– Csipkés Ernő nem akadékoskodó bürokrata, hanem az emberiesség parancsát szem előtt tartó katonatiszt volt, akinek több száz üldözött köszönhette az életét – hangzott el Csipkés Ernő ezredes (később címzetes vezérőrnagy) emléktáblájának mai felavatása alkalmából az egykori Kilián laktanyánál. Heisler András, a Mazsihisz elnöke bejelentette: kezdeményezik a Jad Vasem intézetnél, hogy az embermentő katonatiszt kapja meg a Világ Igaza kitüntetést.

Kultúra / 2022. Május 13. / 06:42

Láger sztornó: Mi és hogyan öröklődik át a túlélők traumáiból?

„– Mehr Licht – közli a barátságos lengyel teremőr, és felkapcsolja a 60 wattos égőket a gázkamrában.” Ezzel a vérfagyasztó, s egyben pokoli humorral átitatott mondattal kezdődik Seres László újságíró első szépirodalmi kötete, a Láger sztornó, amely a közelmúltban jelent meg a Scolar kiadásában. A regényről a budapesti Bálint Zsidó Közösségi Házban beszélgetett a szerzővel Bárdos Katalin és Szántó T. Gábor.

Élet + forma / 2022. Május 12. / 15:32

A MAZS Alapítvány is köszöntötte az ápolókat a világnap alkalmából

A mai nap az ápolók nemzetközi napja. Ez alkalomból a MAZS Alapítvány szeretettel köszönti ápoló munkatársait és mindazokat az elkötelezett segítőket, akik áldozatos munkájukkal támogatják a magyarországi holokauszttúlélőket – olvasható a szervezet honlapján.