A lányok is felnőnek: mióta tartunk bát micvákat?

2019. Augusztus 29. / 12:54


A lányok is felnőnek: mióta tartunk bát micvákat?

Szerző: Deák Andrea

A bár micvá ünnepléséről úgy, ahogy mi csináljuk, egy szó sincs a Tórában és nincs a Talmudban sem. Az, amit mi mindig is természetesnek tekintettünk, valószínűleg csak középkori eredetű szokás. A lányok felnőtté avatása, a bát micvá pedig még sokkal későbbi, legfeljebb késő 19. századi eredetű, igaz, hogy ma már az ortodox, sőt az ultraortodox világban is elterjedt, egyetlen bő évszázad alatt.


Drake, a népszerű zsidó rapper a hónap buliját tette oda egy 12 éves lány bát micváján, adta hírül euforikusan az amerikai zsidó média nemrég. 

De honnan jön a bát micvá hagyománya?

A zsidó hagyomány, konkrétan a Misna híres, nemrég a Mazsihisz által is újra kiadott része, Az Atyák tanításai írja, hogy 13 éves kortól kell teljes körűen megtartanunk a vallási előírásokat. Az azonban, hogy ezt a pillanatot ünnepelni kéne, nem merül fel. A bár micvá olyan ember, aki nincs felmentve semmilyen micvá, előírás megtartása alól, vagyis felnőtt ember, életkort azonban a Talmud nem társít a kifejezéshez. A kettő összekapcsolódása a középkor utolsó századaiban tűnik fel, legalábbis abban a hagyományban, amely ránk maradt, az írásokban, amelyeket van módunk olvasni. A beavatás ősi hagyománya valójában nem olyan ősi.

Kiterjesztése a lányokra pedig nagyon modern, csak meglepően elterjedt. Nincs az a vallási konzervatív ma Magyarországon, aki egy hagyományos bát micvá hírére felháborodna. Számos ultraortodox közösségben is divattá vált a ceremónia, amely megünnepli a lányok 12. születésnapját.

Holott természetesen ez is vallási reformként kezdődött Európában és Amerikában is. A rekonstrukcionista irányzat alapítója, Morechai Kaplan kezdte el a tengerentúlon, amikor a lánya elérte a „bát micvá”-kort, de még ő sem hívta fel a Tórához a gyerekét, ahogy a fiúk bár micváját ünnepeljük. Később a nem ortodox mozgalmak, így Kaplané is magától értetődően ezt vezette be, a lányok olvasnak a Tórából. Az ortodoxia idáig nem ment el, de a bát micvát lelkesen ünnepli, Izrael egykori főrabbija, Ovádja Joszéf szerint még micva lakomát is lehet ilyenkor tartani, akár csak egy Misna-traktátus elolvasása után például. Komoly vallási eseménynek számít tehát.

A vallásjogi fejlődés az ortodoxia és az ultraortodoxia köreiben is folyamatos volt és gyors az elmúlt évszázadban, mutatva, hogy Izrael népe változik, tehát él. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Vezetőink
Goldmann Tamás Mazsihisz-alelnök (1967)
Mazsihisz hírek
Újabb nyilatkozat az  ellenségeskedés és gyűlölködés ellen

Kommentek