Made in Israel, avagy megjelent a Sófár januári száma

2022. Január 24. / 19:07


Made in Israel, avagy megjelent a Sófár januári száma

A Kertész Gábor által szerkesztett Sófár, a nyíregyházi hitközség lapja igen izgalmas olvasnivalókat kínál az idei első számában. Megtudhatjuk belőle, hogy  milyen titokzatosak a mindennapok láthatatlan összefüggései, hogy Izrael milyen sok találmánnyal tette gazdagabbá a világot, és a judaizmus kapcsán arra is választ kapunk: miért úgy látjuk a dolgokat, ahogy?


– A zsidó vallást és identitást megőrizni nem lehetetlen vagy szinte megoldhatatlanul nehéz, de kétségtelen, hogy folyamatos odafigyelést igénylő feladat. Az ünnepek idején az évezredes textusok közösségben való imádkozása, tanulás az ünnepek fejlődéstörténetéről, vagy az ünnepekhez kapcsolódó szokások változásairól: mindezek segítenek az identitás megőrzésében, de lassan fél év telt el úgy, hogy nem volt tórai ünnep. Az őszi nagyünnepek után csak a peszách az az ünnepnap, amelyik tórai eredetű. Az év fele úgy telt el, hogy nem tartottunk jomtovot, csak poszttórai ünnepet – írja Kurucz Ákos a Sófár januári számának címoldalán induló, „Nővére távolabb állt, hogy megtudja, mi történik vele” – a mindennapok láthatatlan összefüggései című cikkében. Mint rámutat: a zsidó történelemben nem mindig éltek a vallásgyakorlás ideális feltételei között a zsidók. Tévedés azt gondolni, hogy a Szentély lerombolása utáni időszakban (a talmudi korban) ideális volt a helyzet. A valóság az, hogy az ideális és a reális helyzet eltért egymástól, ezért kellett a vallási szabályokat a realitáshoz közelíteni – írja a szerző.

sfr.jpg

A Made in Israel – Ahogyan az izraeli találékonyság jobbítja a világot című, Avi Jorisch által írt kötetről a januári lapszám számára Fekete Antal írt recenziót. Írásában felsorol egy sor olyan izraeli vagy Izraelhez köthető találmányt, amelynek köszönhetően a világ jobb és élhetőbb lett, ilyen például a geotermikus turbina;  a modern csepegtető öntözés; gyógyszerek a szklerózis multiplex, a petefészekrák, a Parkinson-kór, egyes fogínybetegségek vagy a demencia kezelésére; integrált könyvtári rendszer; pendrive; internetes tűzfal; a Waze navigációs app; a genetikai módosítás nyomán született koktélparadicsom; a kisbabák légzésfigyelője; a Vaskupola rendszer; a biológiailag felszívódó kötszer és így tovább… 

Mint írja: izgalmas kérdés, hogy mivel magyarázható ez az elképesztő teljesítmény. Tehetség, szorgalom, tudás? Maga Jorisch így ír erről: „Izrael innovatív szellemisége számos okra vezethető vissza, többek között arra a vallási kultúrára, amely a kérdésfeltevésre bátorít, megkérdőjelezi a tekintélyelvűséget, és vitatja a magától értetődő dolgokat”.

Kiemelendő még a lapból Hrotkó Larissza jiddisből fordított írása Ruth címmel Mojse Jostmantól, a Soá előtti lengyel zsidó sajtó leghíresebb jiddis nyelvű szerzőjétől. Mint Hrotkó Larissza írása bevezetőjében írja: a szerzőhöz közel állt a haszid mozgalom, gyakran írt a zsidó nemzedékek közötti feszültségekről, harcot hirdetett a zsidóság megújulásáért. Politikai nézeteit a liberális baloldaliság jellemezte, így emiatt is menekülnie kellett 1939-ben Lengyelországból. Fiatalon, 1942-ben hunyt el Erecben. A most megjelentetett írásában az ismert bibliai eseményt forradalmian újszerű erkölcsi tanításba csomagolja – fogalmaz a fordító. 

Érdekes olvasnivaló még Lénárt G. József cikke a zsidó nép történetéről; Orbán Esztertől a Judaizmus dióhéjban című sorozat első része, amely ezt a címet viseli: Történelem és vallás az emlékezet tükrében – avagy miért úgy látjuk a dolgokat, ahogy?; továbbá Urbán Terézia munkája Haas Mór (1830-1900) nyíregyházi hitközségi elnökről, akinek nevéhez – mint a szerző írja – „a közjóért végzett munkálkodás számos szép példája fűződik, de ezekközött is kiemelkedő a Szarvas utcai status quo zsinagóga fölépítéséért való fáradozása”. 

Igen gazdag, tartalmas szám született, feltétlenül ajánljuk!

(Címlapkép: Ri Ya/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek