A Tóra és a technika: mikor, hogyan kell időben imádkozni a világot átszelő repülőgépen?

2019. Október 16. / 20:27


A Tóra és a technika: mikor, hogyan kell időben imádkozni a világot átszelő repülőgépen?

Számolva az időeltolódással, a légörvényekkel az állóimánál, Jeruzsálem éppen aktuális irányával, azzal, hogy még a biztonsági övek bekapcsolása előtt végezzünk és kellő távolságra legyünk a mellékhelységtől? A londoni Jewish Chronicle egy hálás szerzőjének mindebben segített a személyzet. 


Marc Meyer szabadúszó írónak az utóbbi hónapokban gyakran kellett Londonból a Távol-Keletre utaznia és az út során elmondani az esti imát, a máárivot, a lefekvés előtti Smá-t, továbbá még a reggeli imát is leszállás előtt, mindezt a megfelelő, a tövények által kijelölt időben.

Kalkulálnia kellett az időzónákkal, a gép helyzetével, mivel a főimát állva kell elmondani, a mozgó gépen kitalálni, mikor merre van Jeruzsálem, hogy arccal a város felé fordulva imádkozhasson, a mellékhelységtől pedig az előírások szerint elég messze lehessen, a reggeli imánál imaszíjba és imasálba burkolózva több ezer méter magasan.

Amikor megkérte a légikísérőt, hogy ébressze fel hajnalhasadáskor, a segítő elmagyaráztatta vele, miről van szó, aztán pár perc múlva visszatért, térkép volt nála, amely jelezte, várhatóan mikor érkezik el a napfelkelte, hol repül majd akkor a gép és merre kell majd Jeruzsálem felé fordulni. Aztán megfelelő helyet is találtak számára a gépen a reggeli ima elmondásához, miután felkeltették. A csapatmunka mindent megoldott.

A szerző pedig meg akarta köszönni, hogy minden nehézség ellenére az előírt módon szólhatott az Örökkévalóhoz, miközben a világot átrepülte, valahol Kelet-Szibéria felett.

Úgyhogy tudják, hogy emiatt nem érdemes itthon maradni, van mód rá, hogy reggel magasztalják Istent a Távol-Kelet felé szállva is.

A The Jewish Chronicle írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
286 zsidó holttestet találtak egy ukrajnai pincében
Megemlékezések
Zongorakoncert a csengeri izraelita temetőben
Megemlékezések
Raoul Wallenbergre emlékeztünk
2020. Augusztus 05. / 12:07

Raoul Wallenbergre emlékeztünk

Kommentek