„A kis Guttmannból a nagy Hajós lett”

2019. Július 31. / 15:30


„A kis Guttmannból a nagy Hajós lett”

Szerző: Kácsor Zsolt

Ünnepélyes keretek között adták át ma Hajós Alfréd első magyar olimpiai bajnok és családja felújított, eredeti állapotában visszaállított síremlékét a budapesti Kozma utcai zsidó temetőben. Az eseményen jelen voltak a legendás sportember leszármazottai is.


Az 1955-ben elhunyt Hajós Alfrédot az általa tervezett családi sírboltban helyezték örök nyugalomra, ám az elmúlt évtizedekben a kripta állapota erősen leromlott, és ha nem újítják föl, rövid időn belül akár össze is dőlhetett volna. A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Mazsihisz-szal együttműködve mintegy 7 millió forintból állíttatta helyre a Budapesten megrendezett, 15. Európai Maccabi Játékokra időzítve.

A felújított síremlék ünnepélyes átadását szerdán tartották, a rendezvényen beszédet mondott Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója, Földvári Gergely, a Hajós Alfréd Társaság alapító elnöke, Darvas István főrabbi, Jusztin Ádám, a budapesti Maccabi játékok szervezőbizottságának vezetője, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB elnöke), valamint Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a budapesti Maccabi játékok védnöki testületének vezetője. A rendezvényen a Mazsihisz képviseletében megjelent Heisler András elnök és Kunos Péter ügyvezető igazgató, jelen volt Mester Tamás, a BZSH elnöke is.

67790929_2931351790228200_5045236312391548928_o.jpgA felújított síremlék

Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója azt mondta: egyértelmű volt, hogy Hajós Alfréd sírját az elsők között kell felújítani, ami az utolsó pillanatban történt, s ezzel sikerült megmenteni a síremlékét. A főigazgató köszönetet mondott a Miniszterelnökségnek az anyagi támogatásért. 

Darvas István főrabbi azt hangsúlyozta: Hajós Alfréd nem csak kiváló sportember és nagyszerű építész volt, de egyben a szüleinek – Guttmann Jakabnak és Löwy Rozáliának – a nagyszerű fia is, aki érdemeket szerzett édesapjának és édesanyjának. Emlékbeszédében a főrabbi ezt azért említette meg, mert – mint fogalmazott – a zsidó hagyomány arra figyelmeztet: az apák nem szerezhetnek érdemeket gyermekeiknek, ez csak fordítva lehetséges. A felnőtt gyerekek teljesítménye mögött tisztán látszik a szülői nevelés, a gyerekek ezzel igazolják az anyák és apák tetteit, így szerezve nekik érdemeket. Darvas István emlékeztetett rá: Hajós Alfréd még csak 13 éves volt, amikor édesapja hajórakodás közben megszédült, a Dunába esett, és elsodorta a folyó. S habár ezáltal Guttmann Jakab nem örülhetett együtt a fiával, amikor az kétszeres olimpiai bajnok lett, az apa mégis vele volt. Amikor Hajós Alfréd a jéghideg tenger habjait szelte, hogy dicsőséget szerezzen a családjának és Magyarországnak egyaránt, akkor erőt adott neki az a fogadalom, amit édesapja halála után tett: azaz ő nem csak a hazájáért, hanem az édesapjáért is úszott. 

67404983_2931353346894711_3715213128414265344_o.jpgDarvas István főrabbi az ünnepségen (Fotók: Szentgyörgyi Ákos)

Jusztin Ádám, a budapesti Maccabi játékok szervezőbizottságának vezetője, a Maccabi VAC elnöke a beszédében azt emelte ki, hogy Hajós Alfréd milyen messziről indult neki a világsikernek: a szegény zsidó családban született fiú Rudas-fürdőtől a tengerig jutott, klasszikus reneszánsz emberré vált, és – mint Jusztin fogalmazott – „a kis Guttmannból a nagy Hajós lett”. Az ezekben a napokban zajló Maccabi játékokon a Hajós Alfréd nevét viselő uszodában versenyeznek a sportolók, ezzel tisztelegnek nagysága előtt.

Megemlékező beszédében Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke kijelentette: Hajós Alfréd nagy érdeme, hogy ő indította útnak azt a folyamatot, amelynek eredményeként Magyarország már összesen 177 érmet szerzett a különböző olimpiákon, és ő volt az is, aki az úszást úgy „pozícionálta”, hogy ez a sport a második legeredményesebb olimpiai sportágunk lett. 

Földvári Gergely, a Hajós Alfréd Társaság elnöke beszédében a család nevében szólt: a Hajós-Blockner család Magyarországon, Angliában és Izraelben élő tagjainak köszönetnyilvánítását tolmácsolta azoknak, akik hozzájárultak a síremlék felújításához.

Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a budapesti Maccabi játékok védnöki testületének vezetője úgy fogalmazott: Hajós Alfréd életműve zavarbaejtően és sugárzóan tökéletes, éppen olyan, mint egy aranyérem. A mából visszatekintve el sem tudjuk képzelni, hogy valaki a világ legjobbjai közé kerülhet több sportágban is – mondta –, márpedig Hajós úszóként, atlétaként és futballistaként is a legjobbak között volt, sőt, építészként is sorra alkotta a remekműveket. Nagy műveltségű és nagy alkotó erejű ember volt, aki korának legfontosabb sport ikonjai közé emelkedett. Deutsch Tamás hozzátette: Hajós Alfréd síremlékének felújításával – miközben fejet hajtunk sikerei előtt – azt is üzenjük: legjobbjaink, legnagyobbjaink örökre velünk maradnak.

#maccabiwfans  #maccabiworld  #maccabihun

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek