A Kántorok az Urániába mennek

2019. Június 03. / 10:56


A Kántorok az Urániába mennek

Szerző: Kácsor Zsolt

Nádorfi Lajos volt az operatőre annak a négy részes portrésorozatnak, amely négy zsidó kántor (Doff Imre, Fekete László, Kardos Péter, Tóth Emil) munkásságáról szól. A neves operatőr idén Balázs Béla-díjat kapott, ennek tiszteletére a kántorportrékat levetíti az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én, kedden 18 órától.


A mozgókép területén végzett kiemelkedő alkotói, elméleti tevékenységük elismeréseként idén tavasszal nyolcan részesültek a filmszakma egyik legfontosabb hazai elismerésének számító Balázs Béla-díjban. Az Uránia Nemzeti Filmszínház „Balázs Béla-díjasok 2019” címmel külön programsorozattal tiszteleg a nyolc díjazott munkássága előtt. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával június 2. és 18. között megvalósuló program keretében  június 11-én, kedden 18 órától  Nádorfi Lajos munkáiból a Kántorok című, négy részes portrésorozatot tűzik műsorra.  

Az 1951-ben született Nádorfi Lajos operatőr 1970-1972 között a Magyar Televízió díszítőmunkása, majd 1972-1985 között segédoperatőre volt. 1982-1985 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakán tanult Zsombolyai János osztályában. 1985-1996 között a Magyar Televízió operatőreként dolgozott.Filmkészítőként beutazta a világot, többször járt Dél-Amerika hegyeiben és esőerdeiben, majd Szibéria népei között. Rockenbauer Pállal megjárta a Pamírt, Hoppál Mihállyal a sámánságról készített filmeket, Novobáczky Sándorral, B. Révész Lászlóval, Fazekas Lajossal, Jankovics Marcellal pedig a magyar történelem és kultúrtörténet legkülönbözőbb fejezeteit dolgozta fel. Ismeretterjesztő munkái, néprajzi és szociográfiai dokumentumfilmjei mellett dolgozott játékfilmben is. 

20160504---filmklub---gygyt-dobok_26222460494_o_fit_640x10000.jpgNádorfi Lajos

Az általa fényképezett Kántorok című portrésorozat a magyarországi zsidó zene elmúlt évtizedeit dokumentálja személyes közelségbe hozott szereplők révén. A filmben szereplő idős kántorok őrzik a világon egyedülálló askenáz dallamvilágot. Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora gyermekkora óta a zsidó egyházi zene bűvöletében nőtt föl: gyermekkórusban, ifjúsági kórusban kezdte Ádám Emil vezetésével, aki elindította a professzionális énekesi pályán. Operaénekesi karrierig emelkedett; az, hogy végül kántor lett, vallásos édesapjának köszönhette. Kardos Péter a Thököly utcai zsinagóga főrabbija és főkántora, az Új élet főszerkesztője most ünnepelte 80. születésnapját: az évek nem homályosították el szépen csengő hangját; az ő előadásában a zsidó egyházi művek sokat megőriznek a főrabbi úr ortodox gyökereiből. Tóth Emil a rabbiképző kántora már megjelenésében is nagy ember, világhírű tenor volt, aki Európán kívül több földrészen vitte diadalra a magyar zsidó zenei kultúra eredményeit. Doff Imre a Frankel zsinagóga főkántora pedig azoknak a kárpátaljai zsidó hagyományoknak az örököse volt, amelyek nyomait írmagjában ölte ki a kegyetlen történelem. Méltóságteljes, nagyhatású kántor, aki ugyanakkor rejtőzködő, szerény személyiség volt. Tóth Emil és Doff Imre nem sokkal a filmek elkészülte után elhunyt, de a mozgóképen tudásuk, emlékük tovább él.

A film alkotói: Benedek István Gábor író, Fazekas Lajos filmrendező, Nádorfi Lajos operatőr, vágó, Belováry Tibor hangmérnök, Villányi Zsuzsanna szerkesztő, Villányi András fotóművész, producer.

A négy portréfilm most először tekinthető meg együtt a nyilvánosság számára. Az Urániában a vetítés díjmentes lesz, helyfoglalás érkezési sorrendben. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Vasárnap avatják Székhelyi József síremlékét
Közélet
Egy rendkívüli ember emlékezete
2019. Augusztus 06. / 22:29

Egy rendkívüli ember emlékezete

Zsidó világ
Kácsor Zsolt: Doktor Moll és Ági kóser bodegája

Kommentek