Tisa beáv – Miért gyászolunk vasárnap, Áv hó 9-én?

2022. Augusztus 01. / 12:39


Tisa beáv – Miért gyászolunk vasárnap, Áv hó 9-én?

Egyrészt azért, mert Áv hó 9. szombatra esik és olyankor nem szabad gyászolni, vagyis idén nem Áv 9. napján, hanem a 10. napján (augusztus 6. szombat este 20:10 órától, másnap este 20:45 óráig) gyászolunk, másfelől azért, mert ugyan áll és él a zsidó Jeruzsálem újra, de a Messiás még csak a hétvégén fog megszületni, ha minden jól megy.

A hétvégén, Áv hónap 9. napján a zsidó történelem legszomorúbb napját ünnepeljük. Ezen a napon rombolták le mind a két Szentélyt, a babiloniak először, aztán a rómaiak 650 év múlva.

A zsidó történelem gyászidőszakai és gyászeseményei, a holokausztig bezárólag mind belekerültek ennek a napnak a vonzáskörébe, ide csoportosította mindet Izrael történelmi emlékezete előre és visszamenőleg: a kémek is ilyenkor, Áv hónap 9-én tértek vissza az Izrael földjét megfigyelni hivatott bibliaitörténetben is Mózeshez és a néphez a hagyomány szerint és az ő bűnük miatt nem léphetett be a száműzetés nemzedéke az Ígéret Földjére. A zsidók már azelőtt elveszítették egyszer az országukat, hogy megszerezték volna, ezért kell minden otthonosságunkban emlékeznünk a kifosztottság, a hontalanság fájdalmára. A zsidók bevándorlók voltak a földön, amikor Ábrahám megérkezett és idegennek nevezte magát, amikor az első földdarabot vásárolta Sárának örök nyughelyül az „őslakosoktól”. Idegenek és szolgák voltunk Egyiptomban, migránsok 40 éven át a sivatagban, ezért tanítja a Tóra, bölcseink szerint 36-szor nyomatékosítva, hogy „szeresd a jövevényt”.

A száműzetés emléke ezért nem hagyhat el Bennünket, amíg be nem teljesedett az isteni ígéret teljesen és el nem jött „Isten nagy napja”, a megváltás, amely visszamenőleg is begyógyítja a sebeket és az atyák szívét fiaik, a fiúk szívét atyáik felé fordítja, amíg nem legel együtt a farkas és a bárány, mint Ézsaiásnál és Malakiásnál.

Sokan vannak olyanok, akik szerint Áv hó 9. böjtnapját már nem kell olyan komolyan venni, mint a modern Izrael állam megalakulása vagy Jeruzsálem újraegyesítése előtt, hiszen az elpusztított város újra él, újra a zsidó nép fővárosa, gyászolásunk oka részben megszűnt. A Szentély azonban nem áll, a megváltás nem jött el, az emberi szenvedés tengernyi, a kiontott vér az égre kiált a Közel-Keleten különösen. Egyelőre tehát nincs ok arra, hogy enyhítsünk a böjt szabályain.

Áv hó kilencedikén a szigorú böjt mellett, amely 25 órán keresztül tart, nem fürödhetünk – ez indokolt esetben enyhíthető, különösen kivételesen meleg nyári napokon a tisztasági célú fürdés megengedhető –, nem élhetünk házaséletet, nem járhatunk kényelmes bőrcipőben. A zsinagógákban pedig Jeremiás Siralmainak könyvét olvassuk fel és még a legnagyobb micvák egyikét sem gyakorolhatjuk, még Tórát, az Írott és Szóbeli hagyományt sem tanulhatjuk, hiszen Isten szavát megérteni végtelen öröm és gyászidőszakban nem engedélyezett A kivétel éppen Jeremiás Siralmai, Jób könyve, Ézsaiás próféta könyvének bizonyos szakaszai és a Talmudnak a gyásszal és a Szentély pusztulásával foglalkozó részei. Ugyanakkor nincs érvényben olyan szigorú munkatilalom, mint Szombat idején.

Az idén épp a Szombat örömünnepe után érkezik a nagy gyásznap, amiből azt tanulhatjuk ismét, hogy a gyász életünknek éppen olyan szerves része, mint az öröm. Mert, ahogy a Prédikátor tanítja, mindennek rendelt ideje van. Az élet teljes átéléséhez komolyan kell vennünk a gyászt és a fájdalmat is, s ha nem akarunk hárítani – úgyis reménytelen –, akkor vehetjük majd igazán komolyan a vigasztalást is: a hagyomány szerint a Messiás Áv hónap 9. napján fog megszületni. Talán éppen idén. Jöjjön el minél előbb, még a mi napjainkban.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Római kori kardokat találtak régészek Izraelben
Megemlékezések
Botlatókövek, avagy az Elágazó Ösvények Kertje a Lauderben