Az utálatosak közössége – Jó szombatot!

2021. Június 04. / 15:12


Az utálatosak közössége – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 8 óra 17 perckor köszönt be, a királynő holnap este 9 óra 37 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából a Seláh Lehá (Mózes 4. 13:1–15:41.) hetiszakaszt olvassuk. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!

Közösségnek azokat a csoportokat nevezhetjük, amelyekben egymást kimondottan nem kedvelő emberek képesek együttműködni, együtt dolgozni, együtt örülni.

Az izraeli tizenkét törzséből válogatott kémek közül tíz a hetiszakasz beszámolója szerint úgy tér vissza küldetéséről, hogy elveszíti a hitét. Azt mondják, az ország nem lehet a miénk, védői legyőzhetetlenek, mindent vissza kell vonni, ami idáig történt és vissza kell menni rabszolgának Egyiptomba. Tíz remek családból való reprezentánsa Izrael törzseinek nem bízik többé Istenben. Őket nevezi a Tóra „gonosz nemzetségnek”, vagyis olyan ellenszenves, gyáva csoportnak, akik mindazonáltal mégis képviselik a zsidó népet. Minket. Ilyenek – is – vagyunk.

A Talmud ebből a kifejezésből tanulja, hogy tíz személy már reprezentálhatja Izrael közösségét, vagyis már közösségnek tekinthető. Ezért is kell legalább tíz személy ahhoz, hogy bizonyos imákat (például a Káddist) elmondhassuk, felolvashassunk a Tóra-tekercsből stb. Tíz ellenszenves ember, vagy kilenc ellenszenves és egy rokonszenves, ez a kombináció már zsidó közösség.

A közösség lényege az, hogy befogad, integrál. Hogy elviselni az ellenszenveseket, figyel rájuk, méltányosan, partnerként kezeli őket. Elviseli és menedzseli a konfliktusokat, lehet benne alkalomadtán ellenszenvesnek, gyávának, hitevesztettnek is lenni. Megtart ilyenkor is.

Az ugyanis, ki született bele a közösségbe és ki érkezett később, nem sokat számít a történet szerint. A tíz kém kivétel nélkül jó házból való úrifiú volt és mégis, mire ment velük az Örökkévaló. Az ő közösségük ugyanis – a nyitott ortodoxia egyik legnagyobb szelleme, Asher Lopatin rabbi hívta fel erre a figyelmet – zárt volt és exkluzív, és talán pont ezért vallott kudarcot.

Ugyanebben a hetiszakaszban, kicsit később, a kémek történetének elbeszélése után, azt olvassuk, „egy törvény legyen nektek és az idegennek, ki tartózkodik (nálatok); örök törvény nemzedékeiteknek: mint ti, olyan legyen az idegen az Örökkévaló színe előtt”.

Vagyis a Tóra, miközben mintha látszólag másról kezdene el beszélni, figyelmeztet a túlzottan egynemű közösségek gyengeségére, nyomatékosítja, hogy a Tóra története, és ebből kifolyólag a zsidó közösségiség története, a sokfélék egyenlőségéről, a sokféleség egységéről szól „az Örökkévaló színe előtt”.

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Tanultunk, tanulunk egymástól
2021. Szeptember 12. / 11:30

Tanultunk, tanulunk egymástól

Mazsihisz hírek
A Mazsihisz rendbe hozatta a dunapataji zsidó temetőket

Kommentek