Figyelem, még lehet jelentkezni az OR-ZSE képzéseire!

2020. Február 04. / 17:26


Figyelem, még lehet jelentkezni az OR-ZSE képzéseire!

A rabbi- és kántorképzés kivételével felekezeti és származási megkötés nélkül lehet jelentkezni az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) alap- és mesterképzéseire, de minden hallgató megismerkedhet a zsidó vallás, kultúra és történelem alapjaival is. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában működő OR-ZSE február 15-ig várja a jelentkezőket. 


Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) elődje, az Országos Rabbiképző Intézet 1877 októberében nyitotta meg kapuit a mai József körút és Gutenberg tér között. Az elmúlt években az intézményben számos változás történt, bővült a képzési kör, a hallgatók száma ezzel párhuzamosan megnövekedett, így egyre vonzóbb egyetemmé vált. Közel két éve új rektor, Vajda Károly vezeti az intézményt. Fiatalodott az oktatói kar, tovább nőtt a hallgatói létszám és az OR-ZSE költségvetése, az intézmény pedig különböző bel- és külföldi egyetemekkel, intézményekkel, múzeumokkal kötött friss együttműködési megállapodásokat, amelyek célja a nyitás mind belföldön, mind külföldön.

vajda károly.jpgVajda Károly professzor

A rabbi- és kántorképzés kivételével a szakokra felekezeti és származási megkötés nélkül bárki jelentkezhet, az elsajátított szakmákkal mind zsidó intézményekben, mind azon kívül el lehet helyezkedni. Az egyetem egyik különlegessége, hogy szakjain mindenki megismerkedhet a zsidó vallás, kultúra és történelem alapjaival is. 

A fenntartó Mazsihisz mottója a „Világra nyitott zsidóság” – ennek jegyében a modern világ értékeit a zsidó hagyomány értékeivel közösen képviselik. Az intézmény az alapítása óta hisz abban, hogy a tudomány és a vallás összeegyeztethető és egymással szimbiózisban tanulható. „Az OR-ZSE mindent megtesz a régió zsidó közösségeinek a támogatása érdekében. (…) A missziónk szerint nem csupán rabbikat, kántorokat, előimádkozókat és közösségszervezőket képezünk ezeknek a közösségeknek, de egy olyan szellemi műhely és (könyvtárunk révén) tudásbázis is vagyunk, amelyre ezek a közösségek bátran támaszkodhatnak” – fogalmazott ezzel kapcsolatban tavaly nyáron Biró Tamás rektorhelyettes a komáromi Hitközségi Híradónak nyilatkozva.

Az OR-ZSE szakstruktúrája három pilléren nyugszik. A rabbi- és kántorképzés a zsidó vallási élet számára készít elő szakembereket. A szociális munkás és a közösségszervező szakok gyakorlati szakembereket képeznek. Végül a zsidó történelemben és kultúrában való jártasság sajátítható el a judaisztika alapszakon, a zsidó kultúratörténet mesterszakon és a zsidó vallástudományi doktori iskolában.

A szakokról bővebb információt az OR-ZSE honlapján, az Oktatás főmenüpont alatt, Az egyetemen folyó képzések menüpontban lehet olvasni. A felvételiről az Információk felvételizőknek aloldalon lehet tájékozódni, ahol azt is meg lehet tudni, mely szakokon indul levelező vagy esti képzés.

or-zse2.jpgPillanatkép a tavalyi tanévzáróról

És hogy miért az OR-ZSE? Az elmúlt évek statisztikái alapján az OR-ZSE-n végzettek magasabb arányban tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, mint a hitéleti képzéseken végzettek általában. Emellett a hallgatók több mint fele már dolgozik a végzés hónapjában, de aki nem, azok is 1–2 hónap alatt el tudtak helyezkedni az elmúlt években. A végzettekre nagy az igény a zsidó hitközségekben és a szociális ellátó rendszerben.

Ezen kívül az itt szerzett szaktudás segítségével civil szervezetekben, valamint oktatási és művelődési intézményekben, múzeumokban, könyvtárakban, levéltárakban is el lehet helyezkedni. Számosan választják a tudományos pályát, a doktori fokozat megszerzése után egyetemi oktatók-kutatók lesznek. De hallgatóik, alumnuszaik között gazdasági szakemberek éppúgy megtalálhatók, mint jogászok, vállalkozók és művészek.

(Forrás és képek: OR-ZSE)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek