Ma van Korda Sándor (Sir Alexander Korda) halálának évfordulója

2020. Január 23. / 11:51


Ma van Korda Sándor (Sir Alexander Korda) halálának évfordulója

1956-ban ezen a napon, január 23-án hunyt el Korda Sándor producer és rendező, aki Alexander Korda néven teremtette meg a brit filmipart, s vált világhírű filmmogullá. A szegény zsidó családban, kis alföldi faluban született kisfiúból dúsgazdag angol lovag lett: élete éppen olyan mesébe illő, amilyen mesés filmeket az ő irányítása alatt forgattak Angliában.


Korda Sándor 1893. szeptember 16-án született Túrkevén, s mindössze 23 éves volt, amikor Kolozsvárra, a Corvin Filmgyárba szerződtették rendezőnek elépesztően magas, 18 ezer korona fizetéssel. Ez mintegy ötszöröse volt egy elismert újságíró bérének, és több volt, mint Magyarország akkori miniszterelnökének javadalmazása. A Kolozsvárott töltött egy év alatt több némafilmet forgatott. 

1917-ben érkezett Budapestre, és szinte azonnal átvedlett rendezőből producerré: megvásárolta a Corvin filmgyárat, korszerű és nagyszabású filmstúdiót hozott létre, a mai Róna utcai telep magvát. A húszas években megjárta Bécset, Berlint, Párizst és végül Hollywoodot, ám egyik országban sem tudott valódi karriert csinálni. Hollywoodot unta, az önállóságához szükséges pénzt szétszórta, ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy minden döntést maga hozzon. Húsz dollárral a zsebében, ám tapasztalatokban gazdagon tért vissza Európába. 

1931-ben költözött Londonba, és ezzel megkezdődött életének legnagyobb szabású, mozgalmas alkotói korszaka. Legismertebb filmjei – a VIII. Henrik magánélete vagy A bagdadi tolvaj  – az angol filmművészetet a világ élvonalába röpítették. 

Korda társasági és üzleti sikereihez hozzájárult, hogy igazi jelenség volt: legendásan jól öltözött, mindig elegáns öltönyt, cipőt, kesztyűt, kalapot viselt, továbbá szellemes, kiváló társalgó és nagy pénzügyi hazardőr hírében állt. 

Nem csak a Hollywooddal konkurálni képes brit filmipar voltaképpeni megteremtése, és a brit filmművészet fellendítése miatt ütötték az Egyesült Királyság lovagjává 1942-ben, hanem olyan tevékenységei miatt is, amelyeket a „kulisszák mögött” végzett Nagy-Britanniáért. A brit titkosszolgálattal együttműködve lehetővé tette, hogy filmjei európai bemutatóinak révén és ürügyén angol titkosügynökök dolgozhassanak a kontinens különböző fővárosaiban. 

A Winston Churchillel való személyes ismeretségét is a titkosszolgálatnak köszönheti: a cég egyik vezetője mutatta be őket egymásnak abban az időszakban, amikor Churchill a politikai pálya szélére került. Kevesen tudják, hogy a későbbi miniszterelnök több megbízást kapott Kordától egyes filmek elkészítéséhez, így szerkesztésben, forgatókönyvírásban is segédkezett neki. 

Korda mindössze 63 éves volt, amikor Londonban 1956. január 23-án elhunyt.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek