Ma 25 éve lőtték le Jichák Rabin izraeli miniszterelnököt

2020. November 04. / 09:46


Ma 25 éve lőtték le Jichák Rabin izraeli miniszterelnököt

Polgári időszámítás szerint ezen a napon, 1995. november 4-én ölték meg Jichak Rabin izraeli miniszterelnököt, Nobel-békedíjas politikust: egy szélsőséges merénylő lőtte le abszurd módon éppen egy békegyűlésen. Rabint három lövés érte közelről, s habár azonnal egy Tel-Aviv-i kórházba szállították, később belehalt sérüléseibe.

Jichak Rabin (1922-1995) már akkor Izrael katonája volt – szinte gyerekként –, amikor maga az állam még nem is létezett. Később  volt a hatnapos háború vezérkari főnöke, ő adott parancsot miniszterelnökként az Entebbe-akcióra. Kétszer is volt Izrael Állam miniszterelnöke: először 1974-1977 között, majd 1992-től 1995-ös haláláig. A Nobel-békedíjat 1994-ben vehette át. 

Katona volt: egy végigharcolt élet után be kellett látnia, hogy az erőszak, a katonai fölény egymagában nem tudja megoldani az izraeli-palesztin konfliktust. Ennek a felismerésnek vált a mártírjává. Temetésén részt vett Bill Clinton amerikai elnök, továbbá Egyiptom elnöke és Jordánia királya is. 

Jichák Rabin katona volt, de államférfivá és mártírrá lett, a béke szimbólumává emelkedett egykori pártbeli riválisával, Simon Peresszel együtt. Az ellenfelek pályáját és emlékezetét a történelem örökre összekapcsolta és ez éppen így van jól. Az ő áldott emlékük segít életben tartani a békét Izraelben. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Élet a Rumbach zsinagógában: a Mozaik Hub már beköltözött
Hírek, lapszemle
Rugási Gyula új kötete: Mózes és a könyv

Kommentek