Gyász: Meghalt Kántor Péter költő

2021. Július 21. / 23:33


Gyász: Meghalt Kántor Péter költő

A Magvető Kiadó a Facebook-oldalán tett közzé egy búcsúposztot a ma 71 éves korában meghalt Kántor Péterről.  A Budapesten 1949. november 5-én született Kántor Péter Magyarország Babérkoszorúja- és József Attila-díjas költő, műfordító volt. 2015-ben a Digitális Irodalmi Akadémia tagja lett. Legyen neki könnyű a föld!


A Radnóti Miklós gyakorló gimnáziumban érettségizett 1968-ban, az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát angol-orosz szakon, később magyar nyelv és irodalomból. Különböző gimnáziumokban tanított kisegítő tanárként, külső lektorálásokat végzett az Európa Könyvkiadó számára. 

A '80-as években irodalmi szerkesztőként dolgozott a  Kortárs folyóiratnál, a '90-es években (2000-ig) az Élet és Irodalom versrovatát gondozta, azóta szabadfoglalkozású. Az 1970-es évek óta publikál verseket. Angolból és oroszból fordított verset és prózát. 1990-91-ben Fulbright ösztöndíjas volt New Yorkban. Részt vett több nagy nemzetközi költészeti fesztiválon, versei több nyelven megjelentek különböző folyóiratokban, antológiákban, 2010-ben önálló verseskötete jelent meg New Yorkban Michael Blumenthal költő fordításában. 

Kántor Péter igazi elismertségét a rendszerváltás utáni időszak hozta meg (a Fönt lomb, lent avar c. kötete után); s azóta tartott legjelentősebb pályaszakasza, amely (számos nagy presztízsű díjon kívül) a versolvasók körében is komoly figyelmet váltott ki. 

Kántor_Péter_Sz.L.-1.jpgSzilágyi Lenke fotója

Kántor Péter költészetének három emblematikus darabja a három ,,Megtanulni élni” című vers: az első 1990-ben íródott, közvetlenül a rendszerváltás után, tíz évvel később, 2000-ben a második, és újabb tíz év elteltével, 2010-ben a harmadik. Ugyanezzel a címmel jelent meg 2009-ben gyűjteményes kötete. 2012-ben jelent meg eddig legnagyobb visszhangot kiváltott verseskötete ,,Köztünk maradjon” címmel. 2016-ban látott napvilágot első prózai kötete ,,Egy kötéltáncos feljegyzéseiből” címmel. Az Élet és Irodalomban közölt tárcákon alapuló kötet a költészet és az elbeszélő próza közös metszetét tárja föl, élvezetes és izgalmas történetírói hangon.
(Forrás: PIM-DIA)

A Magvető Kiadó ezzel a verssel búcsúzott tőle: 

„Ha esik, ha fúj, lemegyünk a partra,
és vízre tesszük a csónakot,
és húzunk a nagy vizen felfelé,
húzunk az örök nyár felé,
s egy felhőt keresünk az égen, s látjuk,
fenn lebegnek a fák csúcsa felett,
ezüstösen, mint a szálló ökörnyál,
foszló, szakadozott igenek és nemek,
és húzunk tovább, húzunk felfelé,
csillog a víz, és vár ránk az örök nyár.”

(Részlet Kántor Péter Vízjelek című verséből)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Hazatérhetett a kórházból az országos főrabbi
Élet + forma
Álom a műanyagmentes Izraelről
2021. Augusztus 11. / 16:44

Álom a műanyagmentes Izraelről

Kommentek