Mai születésnapos: Audrey Hepburn színésznő, aki egy zsidólány helyett élt

2017. Május 04. / 17:35


Mai születésnapos: Audrey Hepburn színésznő, aki egy zsidólány helyett élt

És ez a zsidólány Anne Frank volt. A két kislány egyidős volt, mindketten Hollandiában voltak a háború alatt, csak egyikük zsidóként meghalt, míg másikuk éppen csak életben maradt: Audrey Hepburn szenvedélyesen azonosult egész életében szegény Anne Frankkal.


Belgiumban született brit és holland szülők gyermekeként: amikor kitört a háború, Hollandiába vitték, mert azt lehetett remélni, hogy a kislány a semleges országban nagyobb biztonságban lesz. Így történt, hogy kamaszlányként neki is végig kellett csinálnia a megszállás, a német megszállás éveit. Ő is 192-ben született éppen, mint Anne Frank.

A háború legutolsó hónapjaiban Hollandia irtózatos éhínséget élt át, egészen az ország felszabadításáig. Ezeket a hónapokat, 1945 áprilisáig, amelyek Anne utolsó hónapjai voltak, a 16 éves Audrey Hepburn is bezártan, szörnyű nélkülözések közepette élt. Amikor eszünkbe idéződik, vagy a szemünk elé kerül törékeny, vonzóan filigrán alakja, azért ez is jusson majd eszünkbe. Az éhhalál küszöbén volt, amikor a szövetségesek egyik szabadító katonája csokoládét nyomott a kezébe: egész életére ez maradt számára a szabadság aromája.

Egészen korán, 1946-ban kerül a kezébe Anne Frank naplójának kézirata és amikor elolvassa, magára ismer. Rájön, hogy majdnem ezt élte át ő is, ugyanakkor, ugyanott, hogy ez a lány akár ő is lehetett volna, lehetne. Azzal a különbséggel, hogy Anne Frank nem érte meg a 17. születésnapját. A könyv hatását örökre magával viszi és annak zavart tudatát is, hogy egy igazságtalan véletlen miatt őt, bár voltak erről is pletykák, nem zsidóként engedte megszületni, választotta a végzet kettejük közül ki arra, hogy felnövekedhessen. Későbbi színészi karrierjéről azt mondta, hogy nem is érti, hogyan történhetett meg mindez épp vele. Ő nem készült soha tudatosan színésznőnek, Anne Frank szeretett volna az lenni.

Őt fedezték fel, a kislányt, aki dolgozni, modellkedni kényszerült, hogy segítsen az édesanyjának eltartani magukat, egymást. Innen érkezett meg Hollywoodba, lett a Római vakáció azonnal Oscar-díjjal jutalmazott sztárja, forgatta le a világ legnagyobb zsidó vígjátékrendezőjével, Billy Wilderrel a Sabrinát, lett a tündérszép, légies Natasa Rosztova a Háború és békében, Elisa Doolittle a Bernard Shaw híres darabjából finoman megcukrozva készített My fair ladyben: a törékeny, égi szépség földi alakja.

A fia szerint sosem tudta magának megbocsátani, hogy ő lett a túlélő kettejük közül és nem Anne. Nagyon közel került hozzá.

Fiatalon távozott, nem sokkal múlt 60, amikor elvitte a rák. Emléke azok számára, akik ismerik a történetét, egybefonódik Anne Frankéval.

Cikk_aljara_lila_.jpg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Silló Sándor: Ez az év legjobb híre!
2021. Június 04. / 14:31

Silló Sándor: Ez az év legjobb híre!

Vezetőink
Goldmann Tamás Mazsihisz-alelnök (1967)

Kommentek