Heisler András: A Mazsihisz vezetése a neológia jövőjéért felelősen dolgozik

2018. Április 12. / 10:06


Heisler András: A Mazsihisz vezetése a neológia jövőjéért felelősen dolgozik

Van nekünk éppen elég bajunk ahhoz, hogy azt saját magunk gyarapítsuk. Frölich főrabbi hirtelen lemondását ide lehet sorolni. Sokkolóan ért mindenkit a hír, s a lemondásból valójában semmi nem derül ki, nem tudhatja meg senki, mi a valódi ok – fogalmazott Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke a szövetség képviselőtestületi tagságának ma reggel elküldött levelében.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) ma transzparensen működik. Az elnök munkájáról negyedévente rendszeres, részletes írásbeli tájékoztatás készül, s a közgyűléseken a Szövetség működéséről, stratégiájáról, rendszer összefüggésekről vetített prezentációban kapnak tájékoztatást a küldöttek. A MAZSIHISZ vezetéséhez beérkező jelzések, feszítő gondok, kritikák és kérések figyelembe vételével alakul a Szövetség stratégiája. Nincs zsákbamacska, nincs sötétben tapogatódzás, mindenki tisztában lehet a MAZSIHISZ irányultságával, terveivel, gondjaival. Ami a közgyűléseken a szervezet koncepciójáról elhangzik, arról rendszeresen szavaznak a tagok. Legutóbbi, decemberi közgyűlésen újra – az egyszerűség kedvéért – mondatonként szavazott a grémium. Íme az eredmény :

3/2017. (12.03.) A MAZSIHISZ Közgyűlése 58 igen, 3 tartózkodás és 3 ellenszavazattal elfogadja, hogy egyetért a változó világra nyitott zsidóság szlogennel és annak tartalmával.


4/2017. (12.03.) A MAZSIHISZ Közgyűlése 55 igen, 5 tartózkodás és 4 ellenszavazattal elfogadja: Fontosnak tartja a Szövetség vallási aktivitásával a magyarországi zsidóság széles rétegeit elérje. Tudomásul veszi a neológ vallási irányzaton belüli sokszínűséget.


5/2017. (12.03.) A MAZSIHISZ Közgyűlése 62 igen, 1 tartózkodás és 1 ellenszavazattal elfogadja, hogy támogatja a szuverén öntudatos zsidó közösség megteremtésének törekvéseit.

A MAZSIHISZ legfőbb döntéshozó testülete a Közgyűlés. Határozatait mindenkinek, legfőképpen a választott vezetőknek be kell tartania. Frölich főrabbi véleménye eltér a közösség véleményének többségétől. Ő elvárná, hogy a neológ vallási irányzat ne sokszínűen, hanem az általa leírtak alapján működjön, s a változó világra való nyitottságot a reformmozgalmak irányába történő elmozdulásként értelmezi. A MAZSIHISZ vezetése már sokszor deklarálta: nem vallási reformokról beszélünk, hanem azokról a zsidó tízezrekről, akiket eddig nem sikerült elérnünk. „Ha megvan a minjen, akkor minden rendben” – mondta a főrabbi úr legutóbbi közgyűlésünkön. A MAZSIHISZ stratégiája azonban nem erről, hanem a szekuláris, jelenleg szervezetünkhöz nem, vagy alig kötődő zsidók megszólításáról szól.

A közgyűlési vita során Frölich főrabbi álláspontját 80 % felett utasította el a közösség. Lemondását megelőző napon pedig az ORZSE megbízott rektorának megszavazásakor maradt a vezetőségi tagokkal szemben meghatározó kisebbségben. Lemondásából nem derül ki, ez volt-e az utolsó csepp számára, ami miatt elköszönt Országos Főrabbi pozíciójától. Fontos lenne, ha a nagy nyilvánosság felé kiadott közleményének magyarázatával is megtisztelne bennünket.

Mindenesetre a MAZSIHISZ vezetése a neológia jövőjéért felelősen dolgozik, s nagyra becsüli Frölich Róbert rabbinikusi tudását és a közösség iránti elkötelezettségét.

Demokratikus szervezet vagyunk. Mindenkinek joga van saját véleményét megfogalmazni. Közösségi döntést követően azonban a választott vezetőnek (elnöknek, igazgatónak, országos főrabbinak) kötelessége azt betartani. Megteheti persze, hogy nem ért egyet vele, de akkor le kell mondania. Frölich főrabbi ezt tette, mikor deklarálta, hogy a folyamatoknak „nem akar sem felelős poszton lévő passzív szemlélője, sem aktív gátja lenni”. Döntését következetesnek tartom és elfogadom.

Heisler Andrásmazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Amikor zsidók uralták a vívás világát
Kultúra
Nagyon jó olvasnivaló, kisdobos becsületszavamra
Hírek, lapszemle
Tel-Avivban épül Izrael eddigi legmagasabb épülete

Kommentek