Ma öt éve, hogy Golden Globe-díjat nyert a Saul fia

2021. Január 10. / 14:17


Ma öt éve, hogy Golden Globe-díjat nyert a Saul fia

Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia öt évvel ezelőtt ezen a napon, 2016. január 10-én nyerte el a nemzetközi filmvilág egyik legnagyobb elismerését, a Golden Globe-díjat. Az 1944-ben alapított, magyarul Arany Glóbusznak is nevezett díj az Oscar után a filmes világ legrangosabb elismerése.


,,A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni, fogalmazott, hozzátéve, úgy látja, ez a veszély minden korban fennáll. A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe” – ezt nyilatkozta az MTI-nek Nemes Jeles László közvetlenül azután, hogy Los Angelesben átvette a Golden Globe-díjat 2016. január 10-én. 

A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás – amelynek vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor, főszereplője pedig Röhrig Géza volt – valóságos díjesővel vonult be a magyar és egyetemes filmtörténelembe:  a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját, az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg a  Los Angeles-i, a New Yorki, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok, majd a magyar játékfilmek közül elsőként megkapta a Golden Globe-díjat is. A mű még ugyanabban az évben Oscar-díjban részesült.

(Felhasznált forrás: MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek