Kabos Gyula, titkos zsidók, kommunizmus Amerikában: új zsidó filmklub a Zsidó Múzeum szervezésében

2020. Február 25. / 13:45


Kabos Gyula, titkos zsidók, kommunizmus Amerikában: új zsidó filmklub a Zsidó Múzeum szervezésében

Sok nemzedék otthoni emlékeiben él szüleink kissé idegtépő játéka, amikor filmnézés közben figyelmeztettek minket, büszkén, hogy az érkező szereplő is „zsidó”, unsereiner, szintén zenész. A Filmklub keretében első alkalommal, 2020. február 27-én (csütörtökön) este 6 órakor az 1931-ben készült Hyppolit, a lakáj című filmet vetítjük a Goldmark teremben (Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.)  

A Filmklubot Toronyi Zsuzsanna, a Mazsihisz-Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főigazgatója nyitja meg. Közreműködik Petri Simon filmkritikus, akinek vendége ez alkalommal Varga Balázs, a magyar film társadalomtörténeti vonatkozásainak szakértője. Belépő: diákoknak és nyugdíjasoknak 500, többi vendégünk számára 1000 forint.

A népszerű és a magaskultúra, a szórakoztató tömegfilm és a művészfilmek jó része mögött egyaránt ott bujkál a titokzatos zsidó. De ki keresi, ki szeretné felfedezni? A zsidók vagy az antiszemiták látják ott mindenhol, hiába próbál eltűnni, asszimilálódni? Mi most, nyolc tematikus blokkon át követjük a nyomait Pesttől Bécsen át Amerikáig a film múltjában és jelenében a filmklub fiatal vezetőjével, Petri Simon filmkritikussal és vendégeivel, illetve Önökkel, filmklubunk közösségével, reménybeli tagjaival. Kabos Gyula népszerű filmjei úgy, ahogy még soha nem gondoltál rájuk, titkos zsidók a magyar filmtörténetben, a forgatókönyv írónő Dustin Hoffman mögött, aki a ’70-es évek legfontosabb rendezője Hollywoodban, Peter Lorre, vígjátékok és film noirok, jól ismert, otthonos és sosem látott mozik sora, új kérdésekkel és új válaszokkal, ismert magyar és külföldi filmkritikusok sorával. Az új évezred és az új évtized zsidó filmklubja, múlt és jövő együtt, egy helyen a Zsidó Múzeumban. Csütörtökönként este hat órakor a Goldmark-teremben,

Az első, februári filmklub témája: az ügyetlen kis zsidók Horthy idején: Kabos Gyula és Hacsek

Jámbor, kétballábas kispolgár, időről-időre öntudatossá válik, olyankor a hagymát is hagymával eszi, fellázad hirtelen a világ szigorú, ostoba érzéketlensége ellen, aztán menetrendszerűen visszavonul, hogy újra kishivatalnok legyen.

A legtöbb filmjét Hitler hatalomra jutását követően, a magyar politika szélsőjobbra tolódásának idején készítette Kabos Gyula, 1934 és 1937 között, aztán a zsidótörvények véget vetettek a karrierjének. A korszak szójárásával „helyére szorított” zsidó, a periférián lévők tragikus humorú perspektívája mutatkozik meg a filmekben, a hadaró, imádnivaló, szánalmas marha figurája mögött feltárul némi társadalom és politikatörténet is. Egy szomorú zsidó clown Horthy kormányzó Magyarországán, Adolf Hitler korában. Petri Simon és a filmklub vendége Varga Balázs, a magyar film társadalomtörténeti vonatkozásainak szakértője, az ELTE adjunktusa (https://film.elte.hu/rolunk/oktatok/varga-balazs/ ) lesz. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek