Az első ember a Goldmark teremben

2019. December 11. / 11:28


Az első ember a Goldmark teremben

Szerző: Kácsor Zsolt

A Goldmark teremben tegnap este telt ház előtt mutatták be a Fuchs Jenő négyszeres olimpiai bajnok kardvívó életéről szóló, Az első ember című dokumentumfilmet. Az alkotás elkészítését többek között támogatta a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Dohány Utcai Zsinagóga Alapítvány is.


A Goldmark teremben tartott bemutató előtt Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a vendégeket. Mint elmondta, „a film producereivel régóta jó kapcsolatban vagyunk, támogattuk a zsidókat mentő, filoszemita Halassy Olivér olimpiai- és Európa-bajnok vízilabdázóról, Európa-bajnok úszóról szóló filmjüket is”. Hozzátette: nem volt kérdés a támogatás a Fuchs Jenő életét feldolgozó film esetében sem, hiszen a BZSH és a Dohány utcai zsinagóga Alapítvány mindig fontosnak és támogatásra méltónak tartja a kimagasló eredményeket elért emberek emlékének őrzését. 

mest.jpgMester Tamás

A film producere Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok és Czinke Gyula, a rendező Fischer Gábor volt. A bemutatón Kiss Gergely megköszönte a filmhez nyújtott támogatást, majd azt mondta: hetedik kerületi emberként szomorúan tapasztalja, hogy elfeledett hősök élnek közöttünk, és ez a film segíthet abban, hogy ne felejtsük el őket. Hozzátette: vízilabdázóként is nagy tisztelettel viseltetik a magyar kardvívó sport iránt, amely egyedülálló sikereket mutathat föl sok zsidó és nem zsidó ember erőfeszítéseinek köszönhetően.

mest2.jpgKiss Gergely (jobbra) és Czinke Gyula (Fotók: Szentgyörgyi Ákos – BZSH)

Fuchs Jenőt (1882-1955) több tekintetben is kivételes sportolóként tartja számon a magyar és egyetemes sporttörténet: ő volt Magyarország első olimpiai bajnoka kardvívásban, továbbá azon kevesek egyike is, aki négyszer érdemelte ki az olimpiai aranyat. Kivételes tehetségének tanúbizonysága, hogy világraszóló eredményeit úgy érte el, hogy közben egyetlen sportegyesületnek, klubnak vagy szervezetnek sem volt tagja. Örök kívülálló volt, és az is maradt a magyar sport legnagyobb dicsőségére.

E páratlan egyéniség életét eleveníti föl a róla szóló dokumentumfilm, amelyben  Fuchs Jenőt Orosz Ákos, a Vígszínház művésze kelti életre.

(Címlapképünkön a győztes kardvívó csapat, jobbról a második Fuchs Jenő.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek