Auschwitz világa a szembenézés hiányában

2019. Október 10. / 13:26


Auschwitz világa a szembenézés hiányában

A Német Ház – Annette Hess első regénye – láttató erővel mutatja be a háború utáni Németországot, miközben hiteles képet fest az emberi kapcsolatokról és arról, hogy néha mennyire nehéz és fájdalmas a szembenézés.


A frankfurti Auschwitz-per 1963. december 20. és 1965. augusztus 19. között zajlott. A vádlottak padján huszonkettő, az auschwitz-Birkenaui halál- és koncentrációs táborban  alacsony beosztásban szolgált tiszt és hivatalnok ült, akiket a holokausztban játszott szerepük miatt vontak eljárás alá. A perben – amely a világ figyelmét újra a módszeresen elkövetett tömeggyilkosságra irányította – 319 tanút hallgattak meg, közöttük 183 holokauszttúlélőt. Az eredeti magnófelvételek bekerültek az UNESCO Memory of the World („A világ emlékezete”) programjába.

HessA_ANemetHaz_72dpi.jpg

Ezt a pert idézi meg Annette Hess most magyarul is megjelent első regénye, a A Német Ház. A Libri Kiadó ajánlója szerint a történet röviden a következő: az egész sajtó a már említett perrel foglalkozik, amikor a fiatal tolmácslányt, Eva Bruhnst egy lengyel tanú kihallgatásához hívják a bíróságra. Eva zavartan fordítja a tanúvallomást, de képtelen értelmezni a hallottakat. Amikor a szüleit kérdezi a témáról, ők kitérnek a válasz elől, s Eva vőlegényével együtt hevesen ellenzik, hogy lányuk részt vegyen a perben. A következő hetekben Eva előtt egy megdöbbentő és ismeretlen világ tárul fel: bírákkal és vádlottakkal találkozik, és mindenekelőtt az egykori foglyokkal, akik az ő hangján szólalnak meg a tanúk padján…

A megrázó beszámolókat hallva Eva nem ugyanaz az ember többé: nem érti, hogy a családja miért nem képes szembenézni a múlttal, ugyanakkor megijeszti a fiatal kanadai jogász, David Miller is, akinek mindennél fontosabb az igazság feltárása.  Hol van az igazság, és vajon milyen hatása lesz ennek az igazságnak Eva életére? 

Annette Hess (1967) a Berlini Művészeti Egyetemen tanult, majd szabadúszó újságíróként és rendezőasszisztensként dolgozott, forgatókönyveket lektorált. 1998 óta kizárólag forgatókönyveket ír. Németországban sikeres tévésorozatok révén vált ismertté. A Német Ház az első regénye.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Indul Binjomin rabbi Talmud Tóra Akadémiája
Izrael
Beeri kibuc: Magyarország-erdő
2024. Február 29. / 10:06

Beeri kibuc: Magyarország-erdő