A halálba menő nemzedék versei

2019. Április 23. / 21:57


A halálba menő nemzedék versei

Szerző: Kácsor Zsolt

A mostani nemzetközi könyvfesztiválra jelenik meg a tragikus sorsú, mindössze 32 évet élt  Vándor Lajos összes verseinek gyűjteménye. Mára elfeledték, de igazi költő volt, aki „egy pillanatra megérhette a visszanyert élet örömét, hogy ebbe az örömbe szinte azonnal bele is pusztuljon”.


„Vándor Lajos vagyok, költő, jogász, fonóipari tanonc, a proletároknak rohadt burzsoá, a burzsoáknak büdös proletár, a nyárspolgároknak gonosz anarchista, az anarchistáknak meghunyászkodó kispolgár. És mindenkinek igaza van, akármit mond rólam. De írtam néhány remekművet, ezeket a költők és széplelkek prózának mondanák, a prózaírók és modern esztéták verseknek. Vegyétek és egyétek, olvassátok és közöljétek! De előbb adjatok egy cigarettát, mert otthon felejtettem a kasszakulcsomat, és 4 fillér sincs a zsebemben, hogy egy darab Mirjámot vásároljak”.

A fönti idézet Hegedüs Géza irodalomtörténésztől való, aki 1989-ben e sorokkal emlékezett vissza arra, hogy a harmincas években egy irodalmi társaságban hogyan mutatkozott be Vándor Lajos. És Hegedüs Géza ott volt akkor is, amikor ez a különleges költő egy lágerből frissen szabadulva meghalt. Erről az irodalomtörténész így ír: „Személyes sorsáról magam vagyok a szemtanú; ott voltam, amikor meghalt, 1945. május 7-én, az ausztriai Wels városában, egy nappal azután, hogy együtt léptünk ki a gunskircheni haláltábor kitárult drótsövény kapuján. Ott is temettük el a hevenyészett kórház melletti szükségtemetőnek kijelölt füves réten, ahol ma már nyoma sincs annak, hogy azokban a napokban ott talált végső, jeltelen nyugovóra számos olyan különös sorsú ember, aki egy pillanatra megérhette a visszanyert élet örömét, hogy ebbe az örömbe szinte azonnal bele is pusztuljon”. 

Vándor (eredetileg Waldor) Lajos (1913-1945) ígéretes költői tehetség volt, akinek a könnyed, ironikus stílusát sokan Rejtő Jenőéhez hasonlították. Életében csak két kötete jelent meg. Lapokban is publikált: először Rózsahegyi György „Névtelen jegyző” című folyóiratában jelentek meg versei, majd annak megszűnése után a saját maga által alapított és két évig működtetett Keresztmetszet című folyóiratban. Vándor Lajos műveit 1989-ben ismerhették meg az olvasók, amikor „Egy költő élt itt közöttetek” címmel jelentek meg összegyűjtött versei. A magánkiadásban, pár száz példányban kijött kötetben olvashatták egy tanulmányt Hegedüs Gézától, és egy, a korabeli kritikákból készült válogatást is. 

A közelmúltban Valdor (Silberstein) Ágnes, a költő lánya – aki külföldön él –  a versekből angol nyelvre fordított egy válogatás, amely az Egyesült Államokban rangos irodalmi díjat nyert. S most, a költő tragikus halálának 75. évfordulójára jelenik meg összes verseinek második kiadása, amelyet a Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatnak be április 26-án, pénteken délután 3 órától a Millenárison. Az érdeklődőket az Osztovits Levente terembe várják, a bemutatón közreműködik Kern András színművész és Weszely Ernő harmonikaművész. A rendezvényen Walder Ágnessel, a költő egyik lányával, és Michael Eskinnel, az Upper West Side Philosophers kiadójával Váradi Júlia beszélget. 

A magyar és angol nyelvű verses kötet a Nemzetközi Könyvfesztivál idején a Vince Kiadó standján vásárolható meg, majd – kedvezményes áron – megrendelhető lesz a Magyar Zsidó Kulturális Egyesületnél.

Vandor Lajos_könyvbemutato-page-001.jpg

S ha már Hegedüs Gézával kezdtük, fejezzük is be egy ugyancsak tőle vett idézettel: „Vándor Lajos hosszú éveken át bizonyos volt benne, hogy jönnek a rémségek, és nem fogja túlélni. És lám, volt egy pillanat, amikor azt hitte, mégis túléli... És érthetetlen módon testi létével együtt a mélységes semmibe merült emléke, költészete, az a két kis verseskönyv, amely életében megjelent. Holott, ha a harmincas évek hazai életérzésének költői megfogalmazását kívánjuk dokumentumként felmutatni, érzékeltetve amaz idők szorongásait, rettegéseit és a rettegéseken felülemelkedni tudó elszánt derűt, nem elegendő a legnagyobb költők tanúságtétele, néha az elfelejtettek egy-egy hangütése még közelebbről mutatja meg, mit és hogyan érzett egy halálba menő nemzedék”.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek