A gyűrűk ura beszólt a náciknak, de nem csak ezért szeretjük

2019. November 27. / 13:59


A gyűrűk ura beszólt a náciknak, de nem csak ezért szeretjük

A gyűrűk ura című regénytrilógia világhírű írójától, J. R. R. Tolkientől 1938-ban megkérdezték, hogy árja származású-e, ami azért vált fontossá, mert ki szerették volna adni Németországban az egyik könyvét. A nyelvészprofesszor-író olyan udvariasan elküldte a nácikat a fenébe, hogy csak úgy füstölt.


Adolf Hitler 1933-ban Joseph Goebbelst bízta meg azzal a feladattal, hogy tisztítsa meg az „árja német kultúrát” a károsnak ítélt zsidó befolyástól. Ennek a következménye az lett, hogy a külföldi szerzők származását is tisztázni akarták, mielőtt a „tiszta árja nép” elé bocsátottak volna műveiket.

Így járt  1938-ban az angol író,  J. R. R. Tolkien is, akinek nem sokkal korábban jelent meg a The Hobbit (nálunk A babó néven ismert regény, a Gyűrűk ura trilógia egyik előzménye) című kötete. A berlini Rütten & Loening kiadó szerette volna németre fordíttatni a művet, ezért vette föl a kapcsolatot az íróval, s fordítójával, Stanley Unwinnel. Tolkien a fordítójának azt írta: mivel sok zsidó barátja van, és szívből utálja a náci fajelméletet, megfontolás tárgyává kell tenni regénye német fordításának engedélyezését.

Mivel a német kiadó Tolkien árja származása felől érdeklődőtt, az író a válaszlevelében igazi angol, fanyar humorba csomagolt választékossággal azt válaszolta: nem tud arról, hogy árja felmenői lennének, legalábbis nincsen tudomása róla, hogy bármelyik őse is beszélte volna a hindu, perzsa, cigány nyelveket. Hozzátette: ha azonban jól értelmezi a kérdést, az valójában arra vonatkozik, hogy vajon zsidó-e. Ezzel kapcsolatban Tolkien úgy fogalmazott: legnagyobb sajnálatára úgy tűnik, egyetlen őse sem tartozott ehhez a tehetséges néphez. Az ősei Németországból vándoroltak be Angliába a XVII. században, s ő maga büszkén viseli német eredetű nevét.

Majd következett a kegyelemdöfés: nem rejtheti véka alá azon véleményét, hogy ha az efféle szemtelen és lényegtelen származási kérdések tényezőkké lehetnek az irodalomban, akkor nincs messze az az idő, amikor a német név megszűnik a büszkeség forrásává lenni. 

A GOOD írása alapján.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Elhunyt Páldi Y. György turisztikai szakember
Hírek, lapszemle
Maszkadományok Izrael nagykövetétől az újpesti körzetnek

Kommentek