Sobotka: Az antiszemitizmus olyan, mint a zacc, nem szabad felrázni

2021. Június 01. / 14:48


Sobotka: Az antiszemitizmus olyan, mint a zacc, nem szabad felrázni

Szerző: Kácsor Zsolt

Látogatást tett ma a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában Wolfgang Sobotka, az osztrák Nemzeti Tanács – az ottani törvényhozás – elnöke. A politikus – aki tegnap Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér László házelnökkel találkozott – a látogatás alkalmával hosszabb megbeszélést folytatott Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével, a beszélgetésen az erősödő antiszemitizmus volt a fő téma.

sobotka-látogatás-rumbach-1.jpeg

– A külföldi hivatalos útjaim során nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak állami vezetőkkel találkozzam, hanem a helyi zsidóság képviselőivel is, különösen a mostani időszakban, amikor szerte Európában erősödik az antiszemitizmus – mondta látogatásának apropójáról Wolfgang Sobotka, az osztrák Nemzeti Tanács elnöke azon a megbeszélésen, amelyet Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével folytatott. A politikus kíséretében ott volt Alexander Grubmayr, Ausztria budapesti nagykövete, valamint Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete is.

A delegációt ma reggel Kiss Henriett, a létesítmény vezetője vezette körbe a magyar állam 3,2 milliárdos támogatásával felújított épületben. Wolfgang Sobotkát lenyűgözte a zsinagóga szépsége, különösen megragadta a süllyeszthető bima látványa, amelyről fotókat is készített. Ezután négyszemközti megbeszélést folytatott Heisler Andrással, majd az eszmecsere az osztrák delegáció és a Mazsihisz képviselői előtt zajlott tovább.

Heisler András méltatta a vendégek számára a Rumbach zsinagóga jelentőségét abból a szempontból, hogy a hamarosan megnyíló épület nem csak zsidó hitéleti funkciókat lát majd el, de egyúttal kulturális, turisztikai és közösségépítő feladatokat is a tevékenysége fókuszába helyez. Hangsúlyozta: a Rumbach olyan közösségi tér, ahol a Mozaik Zsidó Közösségi HUB révén összesen 18 zsidó civil szervezet talált otthonra, sőt, itt kapott helyet a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress) magyarországi képviselete is.

Ezután Sobotka szólt a megjelentekhez, s felhívta a figyelmet arra: habár az antiszemitizmus jelensége a legfrissebb kutatások szerint a társadalom peremén sarjadzik, ez az előítéletes világlátás voltaképpen belülről, a társadalom közepéből fakad. Azért kell ellene harcot folytatni – jelentette ki –, mert az antiszemitizmus nem csupán kirívóan kisebbség- és közösségellenes, hanem – antidemokratikus volta révén – az egész demokráciára jelent veszélyt.

Az osztrák házelnök a kutatások alapján rámutatott arra: az összeesküvés-elméletek hívei között nagyobb arányban vannak jelen az antiszemiták, ami sajnos kiderült az elmúlt másfél év járványhelyzetében is, erősíti továbbá az antiszemitizmust az internetes közösségi média is. Sobotka szerint fontos tapasztalat, hogy a korábbi vélekedéssel szemben az antiszemitizmus nem csak a szélsőjobboldali pártok sajátja, de erőteljesen jelen van a baloldal körében is, megdőlni látszik tehát az a tétel, hogy aki antifasiszta, az nem lehet antiszemita.

A politikus a zsidóellenességet a kávézacchoz hasonlította: mint mondta, óvatosan kell vele bánni, különben felkavarodik. Ennek tudatában szerinte a társadalom tudatformálására kell helyezni a hangsúlyt: Ausztriában az oktatásra, az emlékezetkultúrára és Izrael létének jogára fókuszálva igyekeznek tompítani a mostanában egyre harsányabb antiszemita jelenségeket.

Sobotka megkérdezte Heisler Andrástól, hogy miképpen látja a magyarországi antiszemitizmust, mire a Mazsihisz elnöke elmondta: a zsidóság Magyarországon békében és biztonságban él, fizikai atrocitások nem történnek, nagyon fontos továbbá – tette hozzá – az Orbán Viktor miniszterelnök által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elve. Az elnök megerősítette Sobotka szavait arról, hogy az antiszemitizmus Magyarországon sem csak jobboldali jelenség, a Jobbikban a legerősebben, de minden pártban előfordul.

sobotka-rumbach-látogatás-.jpegFotók: Szentgyörgyi Ákos/BZSH

A látogatás végén elhangzott, hogy Wolfgang Sobotka legutóbb három éve járt Pesten, amikor szintén találkozott a Mazsihisz elnökével – úgyhogy megegyeztek abban: a következő találkozás remélhetőleg hamarabb elkövetkezik. Annál is inkább, mert az osztrák házelnök a mai találkozón közölte: ha legközelebb a magyar fővárosba jön, szeretne elmenni a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba és egy zsidó temetőt is fölkeresne.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Erősödő antiszemitizmus Olaszországban is