Shemesh doktor: Csak lassan és fokozatosan szabad nyitni

2020. Május 14. / 11:01


Shemesh doktor: Csak lassan és fokozatosan szabad nyitni

Szerző: Kácsor Zsolt

Dr. Shemesh Assaf közösségünk ismert orvosa, aki az alapítása óta részt vesz a Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsment csoportjában, és szaktudásával hónapok óta segíti a koronavírus-járvány elleni védekezésünket. Az 1993 óta Magyarországon élő, és több szakvizsgával rendelkező izraeli orvossal az elmúlt hetek egészségügyi stratégiájáról és a járványügyi korlátozások esetleges enyhítéséről beszélgettünk.

Az 1972-ben született Assaf annak idején orvosi tanulmányai miatt érkezett Budapestre Izraelből, és már 27 éve, hogy a magyar fővárosban él. A sürgősségi ellátás a szenvedélye, a sürgősségi szakvizsgán kívül rendelkezik belgyógyász- és intenzív szakvizsgával is. Egy budapesti kórház sürgősségi osztályának helyettes vezetője, ezen kívül orvosként segíti a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), azon belül a Biztonsági Szolgálatunkat, Izrael budapesti nagykövetségét és a Maccabi-VAC-ot is. Évtizedes szakértelme óriási segítséget jelent közösségünk számára, nem csoda, hogy Assaf azoknak az egyike, akinek a tanácsait nagyon komolyan vették az elmúlt hónapok járványügyi intézkedései során.

Mikor vált világossá előtted, hogy a járvány nem kerüli el Magyarországot?

Február elején már tudtuk, hogy jön a járvány, csak nem tudtuk, hogy mikor. A Mazsihisznál februárban el is kezdtük annak a tervezését, hogy hogyan tudjuk megvédeni a zsidó közösséget. Mivel Izraelben a hadseregben is egészségügyi vonalon dolgoztam, és voltam mentő is, a krízismenedzsment komolyan veszi, amit mondok.

Milyen intézkedéseket javasoltál?

Időben elkezdtük a védőfelszerelések felhalmozását az intézményekben, mert volt benne tapasztalatom, hogy ez nagyon fontos lesz a jó eredményhez. Többen javasoltuk egy március 13-i vezetőségi ülésen, hogy még aznap zárjuk be a zsinagógákat, ami nem volt könnyű döntés, nagyon nehéz volt, de meg kellett tenni. Visszatekintve nagyon jó döntés volt, hogy elfogadták a bezárási javaslatomat, hiszen így idejében megakadályoztuk, hogy gócpontok keletkezzenek. Sok idős ember jár zsinagógába, és ők tartoznak a legmagasabb rizikófaktorral rendelkező csoportba. A legnagyobb akciónk az volt, hogy a hitközség gyorsteszteket vásárolt, így a budapesti, szegedi és pécsi idősotthonban időben leteszteltünk mindenkit, a lakókat és a dolgozókat egyaránt, a takarítókat, szakácsokat, biztonsági őröket, mindenkit. Több mint háromszáz tesztet csináltunk.

Találtál fertőzöttet?

Részleteket nem akarok elmondani, de annyit elárulok: volt egy intézmény, ahol egy újonnan felvett dolgozó tesztje pozitív lett, de mivel ő még nem állt munkába, és természetesen nem is engedtük, hogy dolgozzon, így nem találkozott senkivel, és a vírust nem tudta továbbadni. Nagy szerencsénk volt, hogy a prevencióval időben kiszűrtük.

Mit gondolsz, nálunk miért nem szabadult el a vírus úgy, mint Olaszországban?

Nem tudni, de az biztos, hogy ennek nem egy, hanem sok oka lehet. Sok tényező kellett hozzá, hogy megússzuk. Sok teória van, ilyen a BCG-oltás, vagy az ország korai lezárása, vagy az, hogy sokan megijedtek és betartották a szabályokat. Nem tudni pontosan.

Lehet-e már a korlátozások enyhítéséről beszélni?

Szó van erről, de csak lassan, fokozatosan, óvatosan lehet enyhíteni. A lappangási idő két hét, ezért kéthetes lépésekben lehet gondolkodni: teszünk egy kis lépést a nyitás felé, várunk két hetet, megnézzük a következményeket, és ha minden rendben, akkor továbblépünk. A vidéki zsinagógákat a tervek szerint jövő pénteken megnyitjuk, de kidolgozunk számukra egy protokollt, hogy milyen intézkedéseket kell betartani. Ha nem lesz semmi baj, akkor utána két héttel szóba kerülhet a budapesti zsinagógák megnyitása.

Mikor várható teljes nyitás?

A teljes szabadulás még messze van. A maszk használata és a kézhigiénia minimum nyár közepéig indokolt lesz. A home office-t fokozatosan kell feloldani, de azt hiszem, a teljes munkába állásról korai még beszélni, várjunk kicsit.

A Dohány utcai zsinagóga és múzeum mikor nyithat?

Nincsen turista, leállt a turizmus. Miért kellene kinyitni, ha nincs látogató? Nyáron, ha jönnek a turisták, akkor esetleg beszélhetünk róla. De addig nem szabad senkit veszélyeztetni fölösleges lépésekkel.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó videótéka
Zsidó videótéka – imák, tanítások, ünnepek
Közélet
Adjunk 1 percet a magyar zsidóságnak!
2020. Május 18. / 14:35

Adjunk 1 percet a magyar zsidóságnak!

Kommentek