Shemesh doktor: Csak lassan és fokozatosan szabad nyitni

2020. Május 14. / 11:01


Shemesh doktor: Csak lassan és fokozatosan szabad nyitni

Szerző: Kácsor Zsolt

Dr. Shemesh Assaf közösségünk ismert orvosa, aki az alapítása óta részt vesz a Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsment csoportjában, és szaktudásával hónapok óta segíti a koronavírus-járvány elleni védekezésünket. Az 1993 óta Magyarországon élő, és több szakvizsgával rendelkező izraeli orvossal az elmúlt hetek egészségügyi stratégiájáról és a járványügyi korlátozások esetleges enyhítéséről beszélgettünk.

Az 1972-ben született Assaf annak idején orvosi tanulmányai miatt érkezett Budapestre Izraelből, és már 27 éve, hogy a magyar fővárosban él. A sürgősségi ellátás a szenvedélye, a sürgősségi szakvizsgán kívül rendelkezik belgyógyász- és intenzív szakvizsgával is. Egy budapesti kórház sürgősségi osztályának helyettes vezetője, ezen kívül orvosként segíti a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), azon belül a Biztonsági Szolgálatunkat, Izrael budapesti nagykövetségét és a Maccabi-VAC-ot is. Évtizedes szakértelme óriási segítséget jelent közösségünk számára, nem csoda, hogy Assaf azoknak az egyike, akinek a tanácsait nagyon komolyan vették az elmúlt hónapok járványügyi intézkedései során.

Mikor vált világossá előtted, hogy a járvány nem kerüli el Magyarországot?

Február elején már tudtuk, hogy jön a járvány, csak nem tudtuk, hogy mikor. A Mazsihisznál februárban el is kezdtük annak a tervezését, hogy hogyan tudjuk megvédeni a zsidó közösséget. Mivel Izraelben a hadseregben is egészségügyi vonalon dolgoztam, és voltam mentő is, a krízismenedzsment komolyan veszi, amit mondok.

Milyen intézkedéseket javasoltál?

Időben elkezdtük a védőfelszerelések felhalmozását az intézményekben, mert volt benne tapasztalatom, hogy ez nagyon fontos lesz a jó eredményhez. Többen javasoltuk egy március 13-i vezetőségi ülésen, hogy még aznap zárjuk be a zsinagógákat, ami nem volt könnyű döntés, nagyon nehéz volt, de meg kellett tenni. Visszatekintve nagyon jó döntés volt, hogy elfogadták a bezárási javaslatomat, hiszen így idejében megakadályoztuk, hogy gócpontok keletkezzenek. Sok idős ember jár zsinagógába, és ők tartoznak a legmagasabb rizikófaktorral rendelkező csoportba. A legnagyobb akciónk az volt, hogy a hitközség gyorsteszteket vásárolt, így a budapesti, szegedi és pécsi idősotthonban időben leteszteltünk mindenkit, a lakókat és a dolgozókat egyaránt, a takarítókat, szakácsokat, biztonsági őröket, mindenkit. Több mint háromszáz tesztet csináltunk.

Találtál fertőzöttet?

Részleteket nem akarok elmondani, de annyit elárulok: volt egy intézmény, ahol egy újonnan felvett dolgozó tesztje pozitív lett, de mivel ő még nem állt munkába, és természetesen nem is engedtük, hogy dolgozzon, így nem találkozott senkivel, és a vírust nem tudta továbbadni. Nagy szerencsénk volt, hogy a prevencióval időben kiszűrtük.

Mit gondolsz, nálunk miért nem szabadult el a vírus úgy, mint Olaszországban?

Nem tudni, de az biztos, hogy ennek nem egy, hanem sok oka lehet. Sok tényező kellett hozzá, hogy megússzuk. Sok teória van, ilyen a BCG-oltás, vagy az ország korai lezárása, vagy az, hogy sokan megijedtek és betartották a szabályokat. Nem tudni pontosan.

Lehet-e már a korlátozások enyhítéséről beszélni?

Szó van erről, de csak lassan, fokozatosan, óvatosan lehet enyhíteni. A lappangási idő két hét, ezért kéthetes lépésekben lehet gondolkodni: teszünk egy kis lépést a nyitás felé, várunk két hetet, megnézzük a következményeket, és ha minden rendben, akkor továbblépünk. A vidéki zsinagógákat a tervek szerint jövő pénteken megnyitjuk, de kidolgozunk számukra egy protokollt, hogy milyen intézkedéseket kell betartani. Ha nem lesz semmi baj, akkor utána két héttel szóba kerülhet a budapesti zsinagógák megnyitása.

Mikor várható teljes nyitás?

A teljes szabadulás még messze van. A maszk használata és a kézhigiénia minimum nyár közepéig indokolt lesz. A home office-t fokozatosan kell feloldani, de azt hiszem, a teljes munkába állásról korai még beszélni, várjunk kicsit.

A Dohány utcai zsinagóga és múzeum mikor nyithat?

Nincsen turista, leállt a turizmus. Miért kellene kinyitni, ha nincs látogató? Nyáron, ha jönnek a turisták, akkor esetleg beszélhetünk róla. De addig nem szabad senkit veszélyeztetni fölösleges lépésekkel.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek