Eljött az idő: tájékoztatás a másodgenerációs túlélők támogatásáról

2019. Május 07. / 12:51


Eljött az idő: tájékoztatás a másodgenerációs túlélők támogatásáról

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) elnöke, Radnóti Zoltán főrabbi és a program gazdái, Szenthe Antónia és Kósa Judit tartott sajtótájékoztatót a holokauszt túlélőinek gyerekeit segítő, most elinduló másodgenerációs projektről. 


A Mazsihisz és a Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS) Alapítvány konzorciumi partnerekként nyertek 76, 3 milliót a másodgenerációs holokauszttúlélők segítésére, akiknek zöme mostanában lépi át az időskor küszöbét. Ez önmagában is nagyon nehéz helyzet, egy új, kevésbé aktív életszakasz eleje, amely anyagi, lelki, szociális kihívásokat is jelenthet. 

A túlélők gyerekeinek esetében mindehhez még hozzájárulnak a családtörténeti múltból örökölt traumák. Régóta ismert mindez, nem utolsósorban magyar kutatásokból, Magyarország mégis az első között van Európában azon országok között, akik rendszerszinten próbálják kezelni a problémát. A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány pályázatot írt ki 100 millió forint értékben a második generáció segítésére, a MAZS-Mazsihisz konzorcium 76, 3 millió forintot nyert el a pályázaton. 

A program vezetői Heisler András, Szabó György és Radnóti Zoltán szép felvezető szavait követően elmondták, hogy háromféle módon igyekeznek majd segíteni a rájuk bízott források segítségével. A szociális támogatás a program kitüntetetten fontos része, de az anyagi segítség csak a leginkább rászorultak számára válik elérhetővé, a rászorultság mértékét pedig gondos mérlegelés előzi majd meg, a segítségnyújtás közvetett természetű lesz, közüzemi számlák terheinek, más kötelezettségeknek az átvállalása révén nyújt a program támogatást.

Ezenkívül mentális, pszichés és egészségügyi segítő programokat dolgozott ki a konzorciumunk nyertes pályázata, az egészségügyi szolgáltatások elsősorban közösségi események lesznek (például szűrőprogramok elérhetővé tétele) Budapesten és vidéken is, ezekre nem kizárólag a másodgenerációt várjuk.

Büszkék vagyunk rá, hogy a MAZSÖK döntése nyomán megkezdhetjük ezt a fontos, komoly és valódi közösségi igényeket figyelembe vevő munkát, a részletekkel kapcsolatban folyamatosan tájékoztatjuk a nyilvánosságot, Önöket.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek