„A cicesz rojtjai hasonlóak a gyökerekhez”

2019. Január 21. / 20:47


„A cicesz rojtjai hasonlóak a gyökerekhez”

Szerző: Kácsor Zsolt

A Fák Újéve alkalmából erdőgazdálkodási bemutatót tartottak a Scheiber iskolában, ahol beszédet mondott Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára és Verő Tamás főrabbi.


A Mazsihisz szervezésével és a földművelésügyi tárca együttműködésében tavaly indult útjára az a kezdeményezés, amelynek lényege, hogy a Svát hónap 15-re eső Fák Újéve (Tu BiSvát) alkalmából különböző erdészetek tartanak bemutatókat valamelyik zsidó oktatási intézményben. Akárcsak 2018-ban, idén is a Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium adott helyet a programnak, igaz, az idei évben a projekt kibővült még egy intézménnyel: már a Lauder Javne Iskola is részt vesz a kezdeményezésben. A Scheiber iskola aulájában az idei Tu BiSvát alkalmából három állami erdészet képviselői mutatkoztak be: a kecskeméti KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., a pécsi székhelyű Mecsekerdő Zrt., valamint a székesfehérvári Vadex Mezőföldi  Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt


A hétfői rendezvényen a Mazsihisz részéről Nagy Ákos, a program ötletgazdája és felelőse, valamint Heisler András, a szövetség elnöke köszöntötte a diákokat. Bevezetőjében Heisler András fölelevenítette, hogy a zsidóság törvényei szerint miért és hogyan kell ünnepelni a fák „közös” születésnapját: mint mondta, a fák termését az első három évben nem szabad leszedni, a negyedik évben a papoknak kell odaadni, így a termést majd csak az ötödik évtől fogyaszthatjuk. Hozzátette: a Tu BiSvát lényegében ahhoz szükséges, hogy ezt a törvényt egy vallásos zsidó ember betarthassa, hiszen tudnia kell, hogy az adott fa mikor „született”. Az elnök elmondta: a tavalyi év olyan jól sikerült, hogy az agrártárcát arra kérték, ne csak a Scheiberben, hanem – a keddi napon – a Lauderben is legyen egy bemutató. 

20190121_KNM_0315.JPG

Szólt a diákokhoz Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára is, aki úgy fogalmazott: Magyarországon kiemelten fontos a fákról, terméseikről, általában véve az erdőkről beszélni, hiszen hazánkban megközelítőleg 2 millió hektárra tehető az erdőségek összterülete, és szeretnék, ha ez a szám növekedne. Elmondása szerint egy erdő a sajátos növény- és állatvilágával, s a benne található vízfelületetekkel olyan páratlan ökoszisztéma, amelyet a gyerekeknek meg kell ismerniük, mert erre a szépségre a diákoknak rá kell eszmélniük annak érdekében, hogy megtudják: milyen nagyszerű világ vesz minket körül. Farkas Sándor kiemelte: Magyarország gyönyörűséges és válozatos erdőségek hazája, ahol a lombhullató erdőtől a fenyőerdőkön és ártéri területeken át a magashegyi erdőkig sokféle növénytársulás megtalálható, és nagyon fontos, hogy a gyerekek minél korábban megtanulják, hogy mi a környezettudatos élet lényege, miként kell az erdőt vigyázni és gyarapítani.

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky MáriaFotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Az államtitkár beszéde után Verő Tamás főrabbi beszélt az ünnepről, párhuzamot vonva a zsidó férfiak által viselt cicesz és a fák gyökérzetének szálai között. Hiszen – mint fogalmazott – a cicesz rojtjai hasonlóak a gyökerekhez, amelyek egy zsidó embert a hagyományaihoz, a vallásához és történelméhez kötnek.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek