Véget ért Amerika legzsidóbb TV-sorozata, az Agymenők

2019. Május 21. / 15:40


Véget ért Amerika legzsidóbb TV-sorozata, az Agymenők

Howard Wolowitz mamája a jiddise máme új világcsúcsát állította fel Woody Allen New York fölött lebegő édesanyja után, pedig őt még csak nem is láthattuk, mint Columbo feleségét. De itt lett újra világsztárrá Mayim Bialik is, egy modern ortodox, feminista biokémikus doktor színésznőként. És ott van még Melissa Rauch, egy álkatoikus zsidó. Meg a stáb. 


Van-e viccesebb annál, mint ha valaki kocka, a számítógép előtt ül, videójátékozik, fizikát kutat a munkahelyén, de csajozni szeretne? Igen, nagyjából minden a világon ismeretesen viccesebb ennél az eleve közhelyes és még agyon is koptatott, ötlettelen alaphelyzetnél. Innen indult az Agymenők és a forgatókönyv, a színészek, a párbeszédek az egész világot átfogó kultuszdarabbá tették, az imádnivalóan aspergeres szuperzsenivel, Sheldon Cooperrel, aki nagyjából Elvis Presley óta a legnépszerűbb ember a földön, csak nem igazi, a sztereotípiákból összerakott, szorongásos, csúnya, de vicces, de azért idegesítő zsidó fiúval, Howard Wolovitzcal, aki körülbelül Woody Allen és Leni Riefenstahl szerelemgyereke lehetne, az ő mamájával, aki ismeretlen helyről kiabál folyton Howienak, akit felvált egy lengyel katolikus lány, amikor a fiúk közül először szerelemre lel a mi Howardunk. Egy lengyel katolikus lány, kicsit antiszemita apukával, aki ugyanakkor úgy katolikus, hogy Melissa Rauch, a fiatal zsidó komika játssza, mert itt még a katolikus antiszemita-csemeték is zsidók.

Sheldon barátnője a hasonlóan furcsa, de gyengéden szerelmes Amy Farrah Fowler lesz, vagyis Mayim Bialik, a modern ortodox szupersztár, aki szemérmesen öltözködve jár még forgatásra is, ő nem kiállítási tárgy, hanem színész, mondja, egyszerre ortodox és feminista. És biokémikus doktor. És édesanya és világhírű színésznő. Öntudatos és jámbor zsidó lányok ezreinek példaképe. Sheldon Cooper egyedül méltó szerelme.

Lezárult egy korszak a zsidó tömegkultúra történetében. Aki még nem látta, most elkezdheti. Aki már igen, az törődjön bele, mindennek rendelt ideje van az ég alatt. Egyszer a leginkább kocka fiúk is gyermeket nemzenek és családapává lesznek. És aztán minden kezdődik elölről. Nincs új a nap alatt. Isten Veletek, srácok.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek