Tombol a nyár, úgyhogy hoztunk néhány könnyű, gyorsan elkészíthető receptet – olyanokat, amiket a gyerekek is imádni fognak.🌞
1. Hűsítő uborkás-joghurtos saláta
Hozzávalók:
- 1 kígyóuborka
- 2 dl görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
- Friss kapor vagy menta
- Só, bors, citromlé
Elkészítés: Az uborkát lereszeljük vagy szeleteljük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Hűtve tálaljuk – kiváló előétel vagy köret.
Kép forrása: sobors.hu
2. Padlizsános-paradicsomos penne mascarponéval
Hozzávalók (4 adag):
- 450 g penne tészta
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy padlizsán (kb. 400 g), felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 közepes vöröshagyma, felkockázva
- 2 db érett paradicsom, felkockázva
- 250 g sűrített paradicsom
- 250 g mascarpone vagy ricotta
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 2 ág friss bazsalikom, levelei aprítva
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- (Opcionálisan: egy csipet cukor vagy méz, ha a szósz túl savas)
Elkészítés: A tésztát bő, sós vízben („mint a tenger”) kifőzzük, majd leszűrjük. Közben az olajat egy nagy serpenyőben felhevítjük, megpirítjuk rajta a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a padlizsánt, és néhány percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Beletesszük a felkockázott paradicsomot, a sűrített paradicsomot, a füstölt paprikát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a mascarponét és kevés vizet (szükség esetén a tészta főzővizéből), majd pár percig főzzük, amíg a szósz sűrű és krémes nem lesz. Beleforgatjuk a kifőtt tésztát, és a friss bazsalikommal megszórva tálaljuk.
Tipp: Ha a szósz túl savas, egy teáskanál méz vagy cukor lágyítja az ízeket.
3. Dinnyés-fetás saláta
Hozzávalók (8 adag):
- Fél közepes görögdinnye (kockázva)
- 15 dkg feta sajt
- Friss menta
- 2 ek. olívaolaj és lime- vagy citromlé (2 ek.)
- 2 ek. méz
Elkészítés: A felkockázott görögdinnyét összekeverjük a kockákra vágott fetával, majd a többi hozzávalóval. Jól behűtve tálaljuk.
Kép forrása: sobors.hu
4. Bagel nyalóka – gyerekek kedvence
Hozzávalók:
- Bagel (vagy mini bagel)
- Krémsajt, mogyoróvaj, csokikrém vagy máz
- Szórócukor, csokidarabkák, apróra vágott gyümölcs, zöldfűszer, lox
- Pálcikák (pl. nyalóka, hurkapálca vagy fogpiszkáló)
Elkészítés: A bagelt kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk, közepükbe pálcikát szúrunk. Megkenjük választott krémmel, megszórjuk ízlés szerinti feltétekkel. Játékos, vidám nasi gyerekzsúrra vagy nyári uzsonnára.
5. Mohn-milch-grieß – mákos-tejes gríz (askenázi desszert)
Hozzávalók (4 adag):
- 5 dl tej
- 5 dkg búzadara
- 1-2 evőkanál cukor vagy méz
- 3 evőkanál darált mák
- Egy csipet só
- Vanília vagy reszelt citromhéj ízlés szerint
Elkészítés: A tejet felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, sót, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Amikor besűrűsödött, hozzáadjuk a mákot, a cukrot vagy mézet, ízesítjük vaníliával vagy citromhéjjal, majd még 1-2 percig kevergetjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk, akár kompóttal, akár önmagában.
Kép forrása: eatsmarter.de
