Nyári receptek - egy kis csavarral!

2025. Július 03. / 10:00


Nyári receptek - egy kis csavarral!

Szerző: Zucker-Kertész Lilla

Tombol a nyár, úgyhogy hoztunk néhány könnyű, gyorsan elkészíthető receptet – olyanokat, amiket a gyerekek is imádni fognak.🌞

1. Hűsítő uborkás-joghurtos saláta 

Hozzávalók:

  • 1 kígyóuborka
  • 2 dl görög joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • Friss kapor vagy menta
  • Só, bors, citromlé

Elkészítés: Az uborkát lereszeljük vagy szeleteljük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Hűtve tálaljuk – kiváló előétel vagy köret.

43310888_56031be7bd4ef6b04dc2a7b4c7507abb_wm.jpgKép forrása: sobors.hu


2. Padlizsános-paradicsomos penne mascarponéval

Hozzávalók (4 adag):

  • 450 g penne tészta
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy padlizsán (kb. 400 g), felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1 közepes vöröshagyma, felkockázva
  • 2 db érett paradicsom, felkockázva
  • 250 g sűrített paradicsom
  • 250 g mascarpone vagy ricotta
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 2 ág friss bazsalikom, levelei aprítva
  • Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
  • (Opcionálisan: egy csipet cukor vagy méz, ha a szósz túl savas)

Elkészítés: A tésztát bő, sós vízben („mint a tenger”) kifőzzük, majd leszűrjük. Közben az olajat egy nagy serpenyőben felhevítjük, megpirítjuk rajta a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a padlizsánt, és néhány percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Beletesszük a felkockázott paradicsomot, a sűrített paradicsomot, a füstölt paprikát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a mascarponét és kevés vizet (szükség esetén a tészta főzővizéből), majd pár percig főzzük, amíg a szósz sűrű és krémes nem lesz. Beleforgatjuk a kifőtt tésztát, és a friss bazsalikommal megszórva tálaljuk.

Tipp: Ha a szósz túl savas, egy teáskanál méz vagy cukor lágyítja az ízeket.


3. Dinnyés-fetás saláta

Hozzávalók (8 adag):

  • Fél közepes görögdinnye (kockázva)
  • 15 dkg feta sajt 
  • Friss menta
  • 2 ek. olívaolaj és lime- vagy citromlé (2 ek.)
  • 2 ek. méz

Elkészítés: A felkockázott görögdinnyét összekeverjük a kockákra vágott fetával, majd a többi hozzávalóval. Jól behűtve tálaljuk.

57125507_e4c8b2c740ff9ac48506e02c1558d1f6_wm.jpgKép forrása: sobors.hu


4. Bagel nyalóka – gyerekek kedvence

Hozzávalók:

  • Bagel (vagy mini bagel)
  • Krémsajt, mogyoróvaj, csokikrém vagy máz
  • Szórócukor, csokidarabkák, apróra vágott gyümölcs, zöldfűszer, lox
  • Pálcikák (pl. nyalóka, hurkapálca vagy fogpiszkáló)

Elkészítés: A bagelt kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk, közepükbe pálcikát szúrunk. Megkenjük választott krémmel, megszórjuk ízlés szerinti feltétekkel. Játékos, vidám nasi gyerekzsúrra vagy nyári uzsonnára.


5. Mohn-milch-grieß – mákos-tejes gríz (askenázi desszert)

Hozzávalók (4 adag):

  • 5 dl tej
  • 5 dkg búzadara
  • 1-2 evőkanál cukor vagy méz
  • 3 evőkanál darált mák
  • Egy csipet só
  • Vanília vagy reszelt citromhéj ízlés szerint

Elkészítés: A tejet felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, sót, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Amikor besűrűsödött, hozzáadjuk a mákot, a cukrot vagy mézet, ízesítjük vaníliával vagy citromhéjjal, majd még 1-2 percig kevergetjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk, akár kompóttal, akár önmagában.

griesspudding-mit-mohn-414898.jpgKép forrása: eatsmarter.de

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek