Jutalomlátogatással zárult a „Fedezd fel az örökséged” című programsorozat

2021. Június 18. / 14:59


Jutalomlátogatással zárult a „Fedezd fel az örökséged” című programsorozat

A Zeneakadémián és a Dohány utcai Zsinagógában tett látogatásokkal fejeződött be június 16-án a Fedezd fel az örökséged! című programsorozat, amelyet három Európai Örökség Címmel rendelkező hazai helyszínünk rendezett felső tagozatos diákok részére. Az általános iskolás csapatok online kulturális vetélkedőn mérték össze tudásukat, majd a dobogós helyen végzettek Szentendrén és Budapesten személyesen is találkoztak. Pesti Mónika beszámolója.

A programsorozat résztvevői a Dohány utcai Zsinagóga előtt (Fotó: Zsobrák Nóra)A programsorozat résztvevői a Dohány utcai Zsinagóga előtt (Fotó: Zsobrák Nóra)

Június 16-án lezárult a Fedezd fel az örökséged! című programsorozat, amelyet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Dohány utcai Zsinagóga Komplexum és Szentendre városa, mint Európai Örökségi Címmel (EÖC) rendelkező helyszínek szerveztek Pest megyei általános iskolások részére. A rendezvénysorozat – ami az Európai Bizottság és az Európa Tanács által az Európai Örökség Címmel rendelkezők együttműködésére meghirdetett pályázat keretében jött létre – első részét egy háromfordulós online vetélkedő jelentette, ahol felső tagozatos csapatok mérhették össze tudásukat. A kulturális vetélkedő témája a 19. század, a nemzetállamok kialakulásának kora, ezen belül is a három helyszín története és jelentősége volt az adott történelmi időszakban. Az első két fordulóban teszteket kellett kitölteniük a diákoknak, a harmadik fordulóban pedig projektfeladatokat kaptak.

Az Európai Örökség Cím általános célkitűzése, hogy az európai polgárokban, különösen a fiatalokban az európai történelem és kulturális örökség közös értékeire és elemeire alapozva megerősítse az Európai Unióhoz való tartozás érzését, megszilárdítsa a nemzeti és regionális sokszínűség elismerését és élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet. A helyszínek kiválasztása egy előzetes nemzeti és egy uniós szakaszban történik az Európai Örökség Cím célkitűzéseihez kapcsolódóan jelentős tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező szakértők bevonásával. A pályázaton az egyes helyszínek önállóan, továbbá nemzeti tematikus, vagy transznacionális helyszínként indulhatnak.

Az Európai Örökség Címet eddig 25 tagország 48 helyszíne nyerte el, köztük négy magyarországi pályázó helyszín: 2015-ben a Páneurópai Piknik Emlékpark, 2016-ban a Liszt Ferenc Zeneakadémia, 2018-ban a Dohány utcai Zsinagóga, 2020-ban pedig Szentendre városa.

A verseny eredményét május 5-én hirdették ki: első helyezett lett az AGYmenők csapat a szentendrei AGY Tanoda Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából, második helyen végzett a Bovles a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnáziumból, megosztott harmadik díjat nyert a Lauder 3 a budapesti Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola és az Álmos 8B a szintén fővárosi Álmos Vezér Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola képviseletében. Az értékelés szerint a diákok kiválóan, lelkesen és kreatívan dolgoztak, a harmadik fordulóban értékes pályamunkákat beküldve.

A négy díjazott csapat június 7-én és 16-án egész napos programokon vett részt, amelyeken múzeumpedagógusok közreműködésével fedezhették fel Szentendre városának legjelentősebb pontjait, a Zeneakadémia főépületét, a Liszt Ferenc Emlékmúzeumot, valamint a Dohány utcai Zsinagógát.

A diákokat Szentendrén a Fő téri Vendégházban fogadták (Fotó: Deim Balázs, forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum)A diákokat Szentendrén a Fő téri Vendégházban fogadták (Fotó: Deim Balázs, forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum)

Június 7-én a diákok Szentendrére látogattak, ahol a Fő téri Vendégházban fogadták őket. Lang András képviselő, a kulturális bizottság elnöke és Magyar Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nemzetközi és kulturális kapcsolatokért felelős menedzsere köszöntői után a Szegedi Harsonaegyüttes adott rövid koncertet a Zeneakadémia művésztanára, Gyivicsán György vezetésével. Ezután a nyertes csapatok a Ferenczy Múzeumi Centrum Kincskeresés, kaland, tudomány című régészeti kiállítását és a Szentendre, a kereskedőváros című helytörténeti kiállítását nézték meg, majd Csákány István A kalapács álma című kiállításához kapcsolódóan alkotóprogramban is részt vettek György Gabriella múzeumpedagógus vezetésével. A szentendrei TDM iroda munkatársa, Komáromi-Raisz Borbála a város nevezetességeit és templomait mutatta be a diákoknak egy tartalmas helytörténeti sétával.

A második egész napos program a Régi Zeneakadémián kezdődött június 16-án. A diákokat Bodrogai Dóra múzeumpedagógus vezette körbe, majd Váradi László zongoraművész lépett fel egy rövid koncert keretében. Ezután a találkozó a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri főépületében folytatódott, ahol Fekete Gyula rektorhelyettes üdvözölte a felső tagozatos gyerekeket. Itt Hózsa Zsófia múzeumpedagógus kalauzolta a csapatokat és Jenei Erzsébet hárfaművész adott rövid koncertet. A jól megérdemelt ebéd után Halász Eszter vezetésével a Dohány utcai Zsinagóga megtekintése következett, ahová az EÖC nemzeti koordinátora, dr. Bartha Kinga (Miniszterelnökség) is elkísérte a diákokat. Az utolsó rövid koncerten a Sabbathsong Klezmer Band játszott.

Június 16-án a diákok a Zeneakadémiát is bejárhatták (Fotó: Valuska Gábor)Június 16-án a diákok a Zeneakadémiát is bejárhatták (Fotó: Valuska Gábor)

A napot és egyben a rendezvénysorozatot az ajándékok átadása zárta. A pandémia miatt online formában megszervezett vetélkedő után a csapatok és a szervezők számára egyaránt nagy élményt jelentett a személyes találkozás, amit az is fokozott, hogy Magyarországon az Európai Örökség Címmel rendelkező helyszínek részvételével eddig nem volt példa ilyen jellegű közös programra.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek