Építőipari Nívódíj a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógának

2020. December 14. / 13:24


Építőipari Nívódíj a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógának

Az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) tizennyolc tagú Bíráló Bizottsága a benyújtott dokumentációk, illetve helyszíni bejárások alapján bírálta és értékelte a pályázatokat, melynek eredményeként 2020-ban, a Műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga Építőipari Nívódíj elismerő oklevélben részesült.

A zsinagóga 1869 és 1872 között épült közadakozásból. Tervezője az osztrák Otto Wagner (1841 – 1918) aki a bécsi szecesszió vezéralakja volt. A zsinagóga épülete a második világháború óta romos volt, vallási célokra nem használták. Hosszú hányattatása után felújítása több ütemben történt. A romantikus, a mór stílus jegyeit magában hordozó befejező munkák a közelmúltban készültek el. A rekonstrukció után érvényesül az eredeti és a mai tervezők kiváló építészeti és művészeti érzéke, az épület arányos kompozíciója, gazdag, ízléses és divatos dekorációja (ornamentikája), tiszta alaprajzi kialakítása és térformálása.

Az eredeti tóraszekrényt 1990-ben elbontották, de megmaradtak egyes darabjai, amelyeket a mostani újraalkotáskor mintaként fel lehetett használni (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)Az eredeti tóraszekrényt 1990-ben elbontották, de megmaradtak egyes darabjai, amelyeket a mostani újraalkotáskor mintaként fel lehetett használni (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Építtető: Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Budapest)
Tervező: Kőnig és Wagner építészek Kft. (Budapest)
Lebonyolító: Kreatív 2000 Kft. (Budapest) 
Generálkivitelező: LAKI Épületszobrász Zrt. (Budapest)
Alvállalkozó: Faművészet Kft. (Budapest) – asztalos munkák
Alvállalkozó: Kőművészet Kft. (Pilisszentiván)- kő és műkő munkák
Alvállalkozó: Herling Restaurátor Kft. (Budapest) – festőrestaurálás, iparművészet

Az összes díjazott munkának szívből gratulálunk.

Az idei Építőipari Nívódíj összes nyertese / IDE KATTINTVA tekinthető meg. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek