Egy bátor és érzékeny példakép: Steiner Kristóf születésnapi köszöntése

2020. Február 19. / 20:00


Egy bátor és érzékeny példakép: Steiner Kristóf születésnapi köszöntése

Feltűnő volt, kihívó és zavarba ejtő. Provokatív és kedves egyszerre. Szőkített hajú VIVA Tv-s műsorvezető, divatikon és életmód-tanácsadó lett, anticeleb, aki előbb volt valaki, mint hogy híres lett volna: bölcs bulvárguru, minden fölényes nagyképűség nélkül, önmagát kinevető mester.

Fotó: Steiner Kristóf / InstagramFotó: Steiner Kristóf / Instagram

Steiner Kristóf már kora gyerekkorától kezdve, ahogy Ady Endre mondja, szeretné magát megmutatni, hogy látva lássák. Gyerekszínész, aki mindig és radikálisan önmagát adja, akkor is, amikor keresi önmagát. Ezt nézhettük végig a VIVA Tv-n és utána. Hogyan keresi magát a 20. század végén, a 21. század elején egy érzékeny, sérülékeny, hallatlanul bátor fiatalember nyilvánosan, hogyan épít úgy „nyilvános karaktert”, hogy önmagát mutatja meg, önmagának is, ahogyan folyamatosan alakul, hogyan teszi a hazug média és bulvárvilág mindennek ellenére önmagává. Ő volt az erősebb, hála a szeretetnek és a belátásnak, amit otthonról hozott.

Hála a szülei buddhista bölcsességének, amelynek első alapelve: ne árts. Találj egyensúlyt és harmóniát, mert boldogabbá tesz, mint az önérvényesítő agresszió. Steiner Kristóf soha nem akart érvényesülni. Önmagává kívánt lenni – előttünk. Hogy lássuk, milyen szép és milyen nehéz. Anticeleb-történetének része, hogyan vállalta fel homoszexualitását – legerősebb vonzalmunkról beszélt, amelyik másokhoz fűzhet minket, a szerelemről, az intimitásról, a bulvár közegében, mélyen és megindítóan. Az elsők között. Arról, hogyan talált vissza ősei hitéhez, hogyan talált rá a judaizmus számára fontos tanításaira a kabbalában. De mostanában az izraeli magyar nyelvű független nyomtatott lapnál kreatívként is foglalatoskodik.

Mutatott egy példát arra, mit jelenthet a zsidó vallás ma egy lassan már nem is annyira magától értetődően fiatal embernek, egy lassan kora középkorúvá váló, az élet legfelelősebb korszakába érő nemzedéknek. Például a teremtett világ kíméletét, a vegánizmust, amelyet a Tóra a teremtés történetében ideális életformaként jelöl meg. 

Steiner Kristófnál életformává vált a hit, az, ahogy ő értelmezte és jó ezt látni egy olyan világban, amely mintha azt üzenné, semmi sem fontos, minden mindennel behelyettesíthető. Steiner Kristóf a szórakoztatóipar kellős közepéről mutatja meg, hogyan kell karót nyelt, rossz konzervativizmus, másfelől térítő, világmegváltó erőszakosság nélkül, derűs elmélyüléssel komolyan venni az életet és otthont találni benne egyszerre Izraelben és Magyarországon. Átélni, bevallani, megmutatni lelki válságokat, beépíteni tapasztalataikat a személyiségbe. 

Nem követel, nem vár el semmit, nem prédikál, nem ír elő, nincs mindenről véleménye, nem gondolja, hogy csak ő tudja, hogy lehet élni, mégis tanító. Nem nádpálcás, hanem igazi. Olyan, aki miatt kicsit jobb magyarnak és zsidónak lenni 2020-ban. Bölcs bohóc, önmagát kinevetni kész bulvárguru. Bár lenne még több, még sokkal több Steiner Kristófunk a magyar nyilvánosságban.

Isten éltesse az érett férfikor kezdetén, 38 évesen. Boldog születésnapot.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek