Budapest örökös táncdalénekese: Korda György Erzsébetváros díszpolgára

2024. Március 18. / 17:22


Budapest örökös táncdalénekese: Korda György Erzsébetváros díszpolgára

Erzsébetváros közgyűlése díszpolgári címet adományozott Korda Györgynek. A hetedik kerületi Dob utcai születésű művész számos rangos szakmai díj bírtokosa, Budapest Főváros díszpolgára az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére megrendezett ünnepélyes eseményen vehette át a rangos elismerést Nidermüller Péter polgármestertől és a kerület alpolgármesteritől Bárdi Zsuzsannától, Kispál Tibortól, Szücs Balázstól, valamint Nagy Andrea képviselőtől a K11 kulturális központban. Csákányi László posztumusz díszpolgár lett!

Szűcs Balázs, Korda György, Balázs KláriSzűcs Balázs, Korda György, Balázs Klári

Korda György táncdalénekes, Klein György néven született a hetedik kerületi Dob utcában. Túlélte a zsidóüldözést, majd a Kertész utcai általános iskolában tanult. Az érettségit követően hónapokig segédmunkásként dolgozott. Vécsey Ernő tanítványaként először 1958-ban lépett színpadra, első sikerét a Szeretni kell című dallal aratta. Az 1960-as évek elején az ország egyik legnépszerűbb énekese volt. A beat térhódítása a „hagyományos” táncdal stílusnak nem kedvezett, ő mégis azok közé tartozott, akik meg tudtak maradni a pályán. Kártyaszenvedélyéhez legendák fűződnek, a Sport TV-n pókermérkőzéseket közvetít. 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, Budapest díszpolgára.

Török Zsuzsanna, Niedermüller Péter, Korda GyörgyTörök Zsuzsanna, Niedermüller Péter, Korda György

Posztumusz kapta meg az elismerést Csákányi László színművész, aki hosszú évtizedekig a Garay utca 50. szám alatt élt, lányai is ebben a házban születtek. Középiskolai tanulmányai után a Színművészeti Akadémia hallgatója volt, ahol 1942-ben diplomázott. A Nemzeti Színháznál kezdett, 1945-ben hadifogságba esett és csak 1948-ban térhetett haza. Ezt követően a Pesti, az Úttörő és az Ifjúsági Színház társulatához tartozott, tagja volt a Fővárosi Operettszínháznak, a Vígszínháznak, a József Attila színháznak is. 1974-től a Vidám Színpad művésze volt. Sokoldalú jellemábrázoló tehetségét számos filmben és szinkronszínészként is kamatoztatta. Ő volt például a kőkorszaki szakik Frédije. Jászai Mari- díjas, Érdemes és Kiváló művész.

Az ünnepség a díjátadás után a Csicsergő Óvoda műsorával folytatódott, majd Huzella Péter énekelte el Petőfi Sándor, Kányádi Sándor és Zalán Tibor általa megzenésített verseit.

Szeretettel gratulálunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek