Címkék

Régészet

Izrael / 2023. Május 16. / 17:12

Római kori márványrakományt találtak Izraelben

A márványrakományt Gideon Harris amatőr tengeri úszó találta meg három hete: amikor Bét Janaj partjaitól 200 méterre lemerült a tenger fenekére, régi márványoszlopokra lett figyelmes mintegy négy méter mélyen.

Tudomány / 2023. Február 09. / 16:46

Ritkaság: 1600 éves aranyból készült gyöngyöt talált egy kamasz Jeruzsálemben

Az apró gyöngyöt, amelyet épségben találtak egy impozáns római kori építményben az úgynevezett zarándokúton, bonyolult módszerrel készítették, amelyhez a készítőnek több mint egy tucat színaranyból készült szemcsét kellett finoman összeforrasztania.

Izrael / 2022. December 28. / 12:24

Megkezdik az ókorban épült, világhírű Siloám-tározó teljes feltárását

Megkezdődik a Hizkijáhu júdai király által az i. e. 8. században építtetett Siloám-víztározó teljes feltárása, majd a történelmi jelentőségű helyszín (amelyről említést tesz a héber Biblia, a keresztény Biblia, a Talmud és Josephus Flavius is) megtekinthető lesz a turisták számára – jelentette be ma az izraeli ókorkutatási régészeti hatóság. Jeruzsálem polgármestere a feltárást történelmi, nemzeti és világtörténeti jelentőségűnek nevezte.

Izrael / 2022. December 27. / 12:31

Ólomból készült, több mint száz éves trenderli került elő Izraelben

Az izraeli ókorkutató régészeti hatóság (Israel Antiquities Authority) egyik munkatársa fémdetektor segítségével bukkant rá egy ólomból készült, mintegy 5 centiméteres trenderlire az izraeli Sharon régióban található Kefar Saba közelében. Az ásatást vezető régész azt mondta: „a kis kincs több mint száz éve hevert ott, arra várva, hogy felfedezzék és hanukai jókívánságot küldjön nekünk 1917-ből".

Izrael / 2022. November 13. / 20:34

Izraeli régészet: A legősibb mondat, a legősibb ellenségről

Az ember a legősibb ellenségeiről írt először. Ezt most már egy archeológiai felfedezés, egy lelet is bizonyítja. Ez nem egy szomszédos törzs volt, nem is a kardfogú tigris, sem az őket sújtó aszály. Hanem...

Izrael / 2022. Október 20. / 19:27

Svájc leghíresebb középkori lovagja is otthagyta a kézjegyét Dávid király sírjánál

A Svájcban nemzeti hősként tisztelt középkori lovag, Adrian von Bubenberg kőbe vésett kézjegyére bukkantak Jeruzsálemben – jelentette ma a The Jerusalem Post. Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei a jeruzsálemi óváros középkori falain kívülre került Cion-hegyen, Dávid király hagyomány szerinti sírhelyénél bukkantak a középkori „graffitire": a lovag az 1466-os jeruzsálemi zarándoklatakor véste kőbe nevét és családi címerét.

Izrael / 2022. Szeptember 20. / 22:47

Izraelben 3300 évvel ezelőtti ópiumhasználat nyomaira bukkantak

Izraelben, és talán az egész világon az eddigi legkorábbi ópiumhasználat nyomaira bukkantak az ország középső részén, a Jehud városnál folytatott ásatásokon izraeli régészek – jelentette ma a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. A pszichoaktív kábítószer agyagedényekben megtalált maradványai a szakemberek szerint azt bizonyítják, hogy az ópiumkereskedelem jelentős szerepet játszott a korabeli levantei kultúrában.

Izrael / 2022. Szeptember 19. / 20:11

Sértetlen 3300 éves temetkezési barlangot fedeztek fel Izraelben

Izrael földközi-tengeri partjának déli részén, a Palmachim nevű kibuc új parkjának építése közben, szeptember 13-án egy sziklának ütköző munkagép tárta föl a II. Ramszesz idejéből származó, és azóta emberkéz nem bolygatta temetkezési barlangot, amelyről vasárnap számolt be az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) – írja a Haarec című újság honlapjára hivatkozva az MTI.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 25. / 13:52

Horthyligetre is hullottak bombák a Dunából előkerült repülőgépből

A Duna alacsony vízállása miatt a napokban újabb darabjai kerültek elő az iszapból annak az amerikai repülőgépnek, amelyet 1944. július 30-án lőttek le Csepel fölött, sőt, emberi csontot is találtak, amely vélhetően a lelőtt pilóta maradványa. Sikerült megállapítani, hogy ez az a gép, amely aznap a csepeli gyártelepet bombázta, s amelynek támadása folytán 20 zsidó munkaszolgálatos életét vesztette a Horthyliget nevű deportálótáborban.

Tudomány / 2022. Július 26. / 17:05

Izrael: Közel 2000 éves bronzérmét találtak Haifa partjainál

Antoninus Pius császár uralkodása idején, a 2. században verték a bronzpénzt, melyet az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) víz alatti régészeti egysége fedezett fel a tengerfenéken egy felmérés során. Az érmén a római Luna holdistennő képe alatt a rák csillagjegy található, másik oldalán pedig a 138-tól 161-ig uralkodó Antoninus Pius római császár képmása.