Címkék

Régészet

Tudomány / 2024. Május 27. / 22:27

Nagy Sándor korabeli aranygyűrűt találtak Jeruzsálemben

A hellenisztikus korból származó gyűrűt minden jel szerint egy gyermeknek szánták – közölte hétfőn az Izraeli Régészeti Hatóság. A gránátkővel díszített 2300 éves aranygyűrűt egy jeruzsálemi ásatáson találták.

Tudomány / 2024. Március 31. / 19:50

Izrael: Ősi alagútrendszert tártak fel régészek Galileában

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) munkatársai katonákkal és civilekkel együttműködve egy rejtett alagútkomplexumot találtak az izraeli Hukkokban – számol be a Heritage Daily. A járatok a Bar Kohba-felkelés időszakára datálhatóak.

Izrael / 2024. Január 10. / 15:48

Nemrég olajmécsest, most ősrégi kőmozsarat találtak izraeli katonák Gázában

Izraeli katonák december végén egy 1500 éves olajmécsesre, most pedig egy bazaltból készült, 10 kilós, igen régi mozsárra bukkantak járőrözés közben a Gázai övezetben. A felfedezést még érdekesebbé teszi, hogy az egyik tartalékos katona civilben az Izraeli Régészeti Hatóság régésze, úgyhogy azonnal tudta: nem holmi limlomot találtak.

Izrael / 2024. Január 08. / 18:11

Ritka régészeti lelet került elő Jeruzsálemben

„Ez a lelet annyira klassz, hogy hozzá sem merünk érni” – szabad fordításban így adható vissza, amit az Izraeli Régészeti Hatóság írt annak kapcsán, hogy a héber Menahem név olvasható egy agyagkorsó fülébe vésve. Hogy ez miért nagy szenzáció? Mert a korsó az Első Szentély időszakának végéről származik, azaz a lelet több mint 2500 éves, ráadásul ilyen jellegű töredékekre korábban Egyiptomban bukkantak.

Izrael / 2023. December 29. / 13:04

Izraeli katonák 1500 éves agyaglámpást találtak Gázában

Egy kiváló állapotban megmaradt, Bizánc-kori olajlámpást talált két tartalékos izraeli katona. Felelős állampolgárként természetesen értesítették az Israel Antiquities Authority-t, azaz az Izraeli Régészeti Hatóságot, amelynek szakemberei megállapították, hogy az alakjáról úgynevezett „szandáll-lámpásnak" nevezett mécsesről van szó, amelyet annak idején öntőforma segítségével, agyagból gyártottak, és a mai Izrael déli tájegységére volt jellemző.

Izrael / 2023. Szeptember 07. / 15:17

Római kori kardokat találtak régészek Izraelben

Az archeológusok szerint a fegyvereket zsidó felkelők zsákmányolhatták római katonáktól, majd rejtették el azokat a Júdeai sivatagban mintegy 1900 évvel ezelőtt. Az Ein Gedi Természetvédelmi Terület egyik barlangjának titkos kamrájában bukkantak a kiváló állapotban fennmaradt hosszú, egyenes kardokra és a gerelyfejre.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 25. / 13:52

Horthyligetre is hullottak bombák a Dunából előkerült repülőgépből

A Duna alacsony vízállása miatt a napokban újabb darabjai kerültek elő az iszapból annak az amerikai repülőgépnek, amelyet 1944. július 30-án lőttek le Csepel fölött, sőt, emberi csontot is találtak, amely vélhetően a lelőtt pilóta maradványa. Sikerült megállapítani, hogy ez az a gép, amely aznap a csepeli gyártelepet bombázta, s amelynek támadása folytán 20 zsidó munkaszolgálatos életét vesztette a Horthyliget nevű deportálótáborban.

Tudomány / 2022. Július 26. / 17:05

Izrael: Közel 2000 éves bronzérmét találtak Haifa partjainál

Antoninus Pius császár uralkodása idején, a 2. században verték a bronzpénzt, melyet az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) víz alatti régészeti egysége fedezett fel a tengerfenéken egy felmérés során. Az érmén a római Luna holdistennő képe alatt a rák csillagjegy található, másik oldalán pedig a 138-tól 161-ig uralkodó Antoninus Pius római császár képmása.