Címkék

Pészach

Élet + forma / 2023. Április 04. / 21:21

Mindent pészachról, amit egy rabbi tud

A rabbik minden évben elmagyarázzák nekünk, hogy hogyan kell megünnepelni a pészachot, miképpen kell megülni a széderestét, hogy mi számít kovászosnak, mi az a homec és így tovább…

Zsidó világ / 2023. Április 03. / 23:05

Pészach 2023/5783: Így adjunk hálát, avagy legszebb dalaink az ünnepre!

Összeállítottunk önöknek egy listát a legismertebb és legfontosabb pészachi dalokból, és azokból a hálaadó énekekből, amelyeket szédereste együtt énekel a család vagy az egybegyűlt zsidó közösség szerte a világon. Ezekkel a dalokkal kívánunk önöknek kóser pészachot!

Élet + forma / 2023. Március 31. / 14:07

Ez a sanyarúság kenyere – Herendi szédertál 1881-ből

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár aktuális magazinja egy különleges tárgyat, a közelgő pészách ünnepéhez kapcsolódó a Herendi porcelángyárat alapító Fischer Mór fiának, Fischer Vilmosnak a kolozsvári gyárában érdekes, keleties díszítéssel ékesített, 1881-ben készült szédetálat mutat be.

Zsidó világ / 2023. Március 28. / 17:51

Ma itt, jövőre Jeruzsálemben – Pészach, a szabadulás ünnepe

Pészach az egyiptomi szolgaságból való szabadulásunk ünnepe, egyben a kovászostól való tartózkodás nyolc napja. E nyolc nap kiemelkedő eseménye az első két este tartott Széder-este, melynek során a Haggada által meghatározott rendet követve felidézzük a szolgaságról és a szabadulásról szóló válogatott bibliai mondatokat és ezek rabbinikus feldolgozását, majd elfogyasztjuk a Széder-tálon található ételeket és az ünnepi vacsorát.

Ünnepek / 2023. Március 20. / 21:20

Mi az ünnep lényege, miért fontos? – Forgatókönyv széderestéhez

A Pészach, szabadságunk ideje. A szabadságé, hogy megőrizzük, kiteljesítsük a belső szabadságot. Hogy legyen elég lelki erőnk vigyázni egymásra, erősíteni egymást. A nehezebb időkben van különösen nagy szükségünk a belső szabadságunkra, ennek egyszerre játékos és komoly begyakorlása a Széder-este.

Élet + forma / 2023. Március 12. / 20:37

Pészachra hangoló – Sirim koncert a Frankelben

Énekeljük és tanuljunk együtt a széderesti dalokat a Sirim gyermekkórussal 2023. március 31-én, péntek este 6 órakor, majd este 7 órától fogadjuk közösen a szombatot a Frankel Leó úti zsinagóga közösségével. A Sirim kórus 2018-ban alakult a Lauder Iskolában Bíró Eszter és Rév Katalin Hanna vezetésével.

Pészach / 2022. Április 21. / 14:29

Buddha és Mózes: ne mondj le semmiről, de nevess ki minden mestert

Ma este 7 óra 23 perckor beköszönt a Pészach hetedik napja, amely főünnep akár csak a nyolcadik nap és munkatilalom alá esik. Április 23-án, szombaton este kimegy a Pészach, így 20 óra 34 perctől már megengedett a kovászos fogyasztása. A szombatköszöntésen az esti imában – a sábesz miatt – nem mondjuk el a különleges ünnepi betoldásokat. További szép ünnepet és békés szombatot kívánunk!

Ukrán válság / 2022. Április 20. / 16:06

Ilyen volt a széder estéje nálunk az ukrajnai menekülteknek

Mint korábban beszámoltunk róla: a Magyarországon tartózkodó ukrajnai menekülteknek két széder estét szervezett a segítségnyújtásban együttműködő öt szervezet: a Mazsihisz, a JDC, a WJC, a Szochnut, a Bálint Ház és az Izraeli Nagykövetség. Most képeket mutatunk a két igen jól sikerült rendezvényről.

Pészach / 2022. Április 19. / 18:32

Hosszú idő után széderrel nyitott újra a békéscsabai hitközség

Aktív zsidó élet kezdődhet ismét Békéscsabán, ahol a Békéscsabai Zsidó Hitközség hosszú idő után egy jól sikerült, családias hangulatú széderrel nyitott újra. A szertartást dr. Balogh István judaisztika tanár vezette le.

Pészach / 2022. Április 17. / 20:37

Ómerszámlálás: idén április 16-tól számoljuk a napokat Sávuótig

Pészach második estéjétől a Sávuót ünnepét megelőző estig tart az Ómerszámlálás, ami az árpa aratásának időszakát jelzi ugyan, ám ennél mélyebb tartalma is van. Azt az utat jelképezi és összesíti, amit a zsidóság a rabság földjéről való kivonulástól a Tóraadás napjáig, a néppé válásig megtett. A polgári időszámítás szerint idén az ómerszámlálás micvája április 16-án, tegnap kezdődött, a sávuót ünnepe június 4-én este köszönt be.

Pészach 2022 / 2022. Április 15. / 15:29

Miért nyitjuk ki az ajtót ma este? – pészachi tárlat a budapesti 2B Galériában

A széder este egyik fontos mozzanatát, az ajtó kinyitásának szimbolikus pillanatát járja körbe a budapesti Ráday utcában található 2B Galéria pészachra időzített, új tárlata. Kiállító művészek: Böröcz András, Halas István, Ilauszky Tamás, Július Gyula, Koller Margit, Kósa Gergely, Roskó Gábor, Szabó Eszter Ágnes, Várnagy Tibor, Wechter Ákos. Az Ajtó című kiállítást május 13-ig tekinthetik meg.

Szédereste / 2022. Április 14. / 15:44

Most tartasz először Szédert? – Ne felejts ki semmit a kosárból

Összeírtunk nektek egy bevásárlólistát, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. Ne feledd első széder péntek (április 15.) este, majd másnap szombateste, a második széder. Kóser pészachot kívánunk, ne felejts ki semmit a kosárból.