Címkék

Misna

Zsidó világ / 2023. Január 20. / 14:43

A formába öntés kegyelme: Uri Asaf festményei a 2B Galériában

Héber betűk címmel nyílt meg a napokban Uri Asaf tárlata a Ráday utcai 2B Galériában, ahol ma délután maga az alkotó, valamint a kiállítást megnyitó Csáki Márton tart tárlatvezetést. Uri Asaf szellemi-filozofikus értelemben több rétegű, a héber írásjegyeken alapuló, ám azokat továbbgondoló absztrakt festményeit a héber írásbeliség szentsége, a Tóra örök tanítása, az évezredes zsidó hagyomány inspirálta.

Zsidó világ / 2023. Január 12. / 12:33

Mikor lesz meg magyarul a Misna, a Szóbeli Tan teljes szövege?

Mint beszámoltunk róla, a 2B Galériában ma nyílik meg Uri Asaf kiállítása, amelynek képei a csaknem kétezer éve összeállított Misnához, azaz a Szóbeli Tan írott szövegéhez kapcsolódnak. Cikkünkben szót ejtünk az Uri Asaf által eddig lefordított részekről, amelyek a Szombatban jelentek meg, s felhívjuk a figyelmet a teljes mű magyarra fordításának szükségességére.

Zsidó világ / 2023. Január 06. / 11:15

Uri Asaf héber betűi, avagy a magyar Misna kiadásra vár!

Héber betűk a címe annak a kiállításnak, amely Uri Asaf absztrakt képeiből nyílik meg a budapesti 2B Galériában. A tárlat különlegessége, hogy a műveket az a magyar nyelvű szövegrészlet egészíti ki, amelyet Uri Asaf fordított a Misnából, azaz a zsidó szóbeli tanból. Mivel a Misna a zsidó hagyomány alapműve, itt volna az ideje, hogy Uri Asaf munkája kiadóra találjon annak érdelében, hogy a szöveg a jövőben teljes egészében hozzáférhető legyen magyarul.