Címkék

Mártírmegemlékezések

Hírek, lapszemle / 2023. Június 07. / 12:24

„Élni kell. És mégis” – Megjelent a Sófár júniusi száma

– Szináj, Golgota és Auschwitz, ezek Kertész Imre szerint a kultúránk nagy kinyilatkoztatás-eseményei, a napnyugat történetének magaslati pontjai, ahonnan visszanézve az út összefüggő történelemnek látszik, van iránya és íve. Auschwitz Pilinszky János vagy Kertész Imre szerint vallási esemény – írja Vári György a legújabb Sófárban, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség lapjában. Cikkünkben az új szám írásai közül válogattunk.

Megemlékezések / 2023. Június 05. / 20:16

„A magyar zsidóságot ért gyötrelmeket az egész magyar nemzet hordozza"

Holokauszt-megemlékezéseket tartottak tegnap többek között Mosonmagyaróváron, Nyíregyházán és Mosonmagyaróváron. A mártír-megemlékezéseken a helyi önkormányzatok vezetőin kívül több helyen részt vettek a Mazsihisz rabbijai, kántorai, tisztségviselői is. Összeállításunkban az ünnepi szónoklatokból közlünk részleteket.

Megemlékezések / 2023. Május 19. / 16:10

Mártír-istentiszteletek országszerte 2023/5783

Az alábbiakban a 2023. május 7. és június 25. közötti időszakban megrendezésre kerülő mártír-istentiszteletek időpontjait és helyszíneit közöljük. Összeállításunkat a beérkezett információk alapján folyamatosan frissítjük.

Hírek, lapszemle / 2023. Április 30. / 10:35

Már Újfehértón is emlékeztetnek botlatókövek az ártatlan áldozatokra

A holokauszt helyi áldozatai előtt tisztelegve avatták fel az első botlatóköveket a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Újfehértón a napokban. Az ünnepségen – amelyet az Újfehértó Zsidó Múltjáért Kulturális Egyesület szervezett – az elpusztított helyi zsidó közösségből elszármazottak közül ott volt dr. Eli Göndör Svédországból és Eva Shabtayt Izraelből (címlapképünkön).

Hírek, lapszemle / 2023. Április 21. / 11:20

Szeged: mécsesekkel emlékeztek a diákok a holokauszt áldozataira

A Kőrösy József Közgazdasági Technikum minden évfolyamából jelentkeztek diákok a csütörtöki zsinagóga-látogatásra, amelynek keretében Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője kalauzolta végig a fiatalokat a szemet gyönyörködtető szecessziós imaházon. A program elején megemlékeztek a diákok a holokauszt áldozatairól, az Új Zsinagóga előcsarnokában található mártír emlékhelynél gyújtottak mécseseket.