Címkék

Héber és Izraeli Kulturális Központ

Mazsihisz hírek / 2023. Május 22. / 21:09

Több ezren ünnepeltük Izraelt a Szent István parkban

A budapesti Szent István parkban tegnap délután késő estig tartott a modern Zsidó Állam fennállásának 75. évfordulója alkalmából szervezett rendezvény. A zenés, táncos, sok játékkal és más szórakozási lehetőséggel gazdagított programot a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ szervezte, jelen volt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is, amelynek játéksátra sok-sok gyermek számára szerzett örömöt.

Zsidó világ / 2023. Május 19. / 12:24

Izrael „gyémántjubileuma”: ünnepeljünk együtt vasárnap!

Ezen a héten vasárnap legyünk együtt a budapesti Szent István parkban, hogy közösen ünnepelhessük a modern Zsidó Állam fennállásának 75. évfordulóját. A Jom Hacmaut programjairól Lednicky Líviát, a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ vezetőjét kérdeztük.

Zsidó világ / 2023. Április 25. / 10:06

Izrael 75: a MERKAZ és a Bálint Ház kéz a kézben

Ijár hónap 5-én, vagyis ezen a héten szerdán, április 26-án ünnepeljük Izrael függetlenségi napját (jom háácmáut). Ebből az alkalomból készítettünk páros interjút Ledniczky Líviával, a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ igazgatójával és Kenesei Marcellel, a JCC Budapest – Bálint Ház vezetőjével arról, hogy milyen programokkal készülnek az ünnepre, s kitértünk a két intézmény szoros együttműködésére is.

Zsidó világ / 2023. Február 23. / 16:36

A jiddis nyelvről beszélget ma Komoróczy Szonja és Nádasdy Ádám

Mint tegnap beszámoltunk róla: javában tart a Jiddis-hét elnevezésű rendezvénysorozat a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ (egykori Izraeli Kulturális Intézet – IKI) szervezésében. A mai program is igen érdekesnek ígérkezik: Komoróczy Szonja, az OR-ZSE oktatója és Nádasdy Ádám nyelvész professzor beszélget a jiddis nyelvről a ZOOM internetes platformon 17 órától.

Zsidó világ / 2023. Február 22. / 14:01

Elindult a Jiddis-hét, avagy mit adtak Izraelnek az askenáz zsidók?

Színvonalas programokkal várja a közönséget a „Yiddish-week 2023: Izrael askenáz öröksége” című rendezvénysorozat a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ szervezésében. Tegnap este Zima András rendkívül érdekes előadásán jártunk, amely a „pólisiaknak” hívott, társadalmi státuszuk szerint az alsóbb, szegényebb osztályokhoz tartozó zsidókról szólt.

Élet + forma / 2023. Február 14. / 15:14

Izrael askenáz öröksége – idén is lesz Jiddis hét

Mivel tavaly nagyon szerettétek, ezért idén elhozza nektek a Merkaz – Héber és Izraeli Kulturális Központ a Jiddis hetet 2023. február 20. és 26. között.

Zsidó világ / 2023. Február 06. / 13:22

Magyarok a globális zsidó identitás erősítésében

Két interjúalanyunk a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ legújabb munkatársai: Darvas Dóra múlt decembertől, Toldi Sára pedig idén januártól tölti be a program-koordinátori pozíciókat Partnership2Gether és a Masa programban. Mindketten egyetemisták, mindketten szikrázóan okosak, s mindketten szívvel-lélekkel szolgálják a zsidó közösséget. PÁROS INTERJÚ

Kultúra / 2023. Január 25. / 13:19

Nézőpont fekete-fehérben, avagy Köböl Vera rejtett „antennái" a valóságra

Köböl Vera fotográfus, tervezőgrafikus fekete-fehér képei nem akkor készülnek el, amikor az alkotó exponál, hanem akkor nyerik el végső formájukat és tartalmukat, amikor a néző a művekkel szembenéz és fölfedezi bennük: saját magát. Hiszen ezek a letaglózó képek végső soron rólunk szólnak: az időtlen létbe vetett véges életünkről. Köböl Vera Nézőpont című kiállításán jártunk a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központban.

Oktatás / 2023. Január 15. / 10:25

„Tanulj te is Izraelben!" – tájékoztató előadás kamaszoknak és szüleiknek

Zsidó származású felmenőkkel bíró, 13 és 16 év közötti kamaszoknak és szüleiknek szervezi idei első rendezvényét a budapesti MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ (a korábbi IKI). A „Tanulj te is Izraelben!" című tájékoztató előadás az intézmény budapesti, Paulay Ede u. 1. szám alatti székházában lesz január 18-án, azaz jövő szerdán este fél 7-től.

Kultúra / 2023. Január 11. / 13:05

Nézőpont: Köböl Vera tárlata a gettó felszabadításának évfordulójára időzítve

A budapesti Héber és Izraeli Kulturális Központ ad otthont Köböl Vera tervezőgrafikus, fotográfus Nézőpont című kiállításának, amelynek megnyitója jövő héten csütörtökön, január 19-én, délután 6 órakor lesz az intézmény Paulay Ede utca 1. szám alatti székházában. A tárlat kurátora Tölgyesi Katalin, a kiállítást megnyitja Németh Gábor író, köszöntőt mond Niedermüller Péter polgármester, közreműködik Éliás Gábor gitárművész.