Címkék

Határon túl

Élet + forma / 2023. Október 19. / 20:25

Határon túl: Újabb zsinagóga menekülhet meg a pusztulástól Temesváron

Újabb zsinagógát mentenének meg a pusztulástól Temesváron, ahol az önkormányzat csütörtökön haszonbérbe vette a gyárvárosi zsinagógát, és elkötelezte magát a felújítása mellett.

Kultúra / 2022. Május 12. / 17:17

Szembenézés – film készül Székelyudvarhely zsidóságáról

"Szembenézés" a munkacíme annak a dokumentumfilmnek, amit az egykori székelyudvarhelyi zsidó közösség történetéről forgat a Székelyföldi Stúdió Egyesület. A film és a hozzátartozó kutatás 2019 óta zajlik. Fecső Zoltán és kollégái forgattak már Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Izraelben és Auschwitzban is.

Hírek, lapszemle / 2022. Május 09. / 21:17

Határon túl: közel 40 év után nyílt újra az impozáns temesvári zsinagóga

Közel négy évtized után újranyílt pénteken a Vár-negyedi zsinagóga Temesváron. Az értékes műemlék épület kulturális események helyszínéül is szolgál.

Hírek, lapszemle / 2022. Április 20. / 17:35

Az elveszett város nyomában – a pozsonyi zsidóság története

Néhány évtizeddel ezelőtt, a két világháború között még jelentős zsidó közösség élt Pozsonyban. A nácizmus azonban itt is durva és kegyetlen pusztítást végzett. A zsidó lakosság szinte teljesen eltűnt, a szocializmus pedig a zsidónegyedtől fosztotta meg az akkor még multikulturálisnak mondható fővárost.

Hírek, lapszemle / 2022. Április 14. / 10:33

Határon túl: Emléktábla az ipolysági gettóból elhurcolt zsidók tiszteletére

Ipolyságon az első zsidók a 19. század közepén kezdtek letelepedni. Rendkívül aktív közösségüknek köszönhetően a városban az üzleti és társadalmi élet gyors fejlődésnek indult. Megalapították hitközségüket, felépítették zsinagógájukat, ravatalozójukat és iskolájukat, létrehozták szent egyletüket és jótékonysági szervezetüket.

Hírek, lapszemle / 2022. Március 26. / 20:07

Határon túl: Hamarosan megújul a zentai kis zsinagóga

A munkálatok tavaly áprilisban kezdődtek a Magyar Kormány támogatásával. A kis zsinagóga az 1950-es évekig szolgálta a zsidó közösséget, utána a város tulajdonába került és megszűnt a szakrális funkciója.