Címkék

#Hanuka2022

Zsidó világ / 2022. December 26. / 14:58

Zsidó szervezetek rendkívüli összefogása az ukrajnai menekültekért

Összeállításunkban a magyar zsidó közélet szereplői nyilatkoznak arról a rendkívüli összefogásról, amelynek révén sikerült minél több ukrajnai menekült embertársunk segítségére sietni. Cikkünk annak apropóján készült, hogy a JCC Budapest – Bálint Ház idei Hanukatalizátor-díjainak átadásán az intézmény azzal ismerte el az ukrán menekültek megsegítésében együttműködő partnerszervezetek áldozatos munkáját, hogy különdíjat adott át számukra.

Ünnepek / 2022. December 25. / 17:13

A fények összeértek – Ma este fellobbant a hanuka nyolcadik lángja

Őrizzük meg szívünkben a fények erejét és bízzunk a csodában, amely sem József, sem a Makkabeusok számára nem maradt el. És nem fog elmaradni számunkra sem, ha képesek vagyunk álmodni, ha képesek vagyunk jövőt keresni és bízunk a mindennapok csodaiban. Aki álmodik, aki lángot gyújt, bízik és magában hordja a fényt.

Ünnepek / 2022. December 25. / 15:19

Újjáéledő ősi tradíciók: Hanuka ünnep Nagykállóban

Dr. Frölich Róbert Országos Főrabbi gyújtotta meg a hanukia második gyertyáját Nagykállóban, a csodatevő Jichák Ejzik Taub (1751–1821), a kakasos rabbi és Ámos Imre világhírű festőművész szülővárosában. A csodatevő Jichák Ejzik Taub rabbi Nagykálló régi zsidó temetőben álló ohelben pihen már több mint kétszáz éve.

Élet + forma / 2022. December 22. / 16:46

Így készül a tökéletes hanukai fánk

Hanuka elengedhetetlen kelléke a frissen sült ünnepi fánk lekvárral a közepén és porcukorral meghintve. Cikkünkben adunk pár tippet annak érdekében, hogy ha nem is tudjuk megközelíteni a nagyik legendás fánkkölteményeit, de azért mi se valljunk szégyent a nagy művel. A lakás napokig olajszagú lesz, de nem baj – az édes olaj illata nagyon is passzol a hanuka ünnepéhez.

Zsidó világ / 2022. December 22. / 11:15

A WJC budapesti hanukai fogadásán három civil szervezetnek adakozhattunk

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) budapesti irodája és Heisler András, Mazsihisz-elnök (egyben a Zsidó Világkongresszus alelnöke) meghívására hanukai ünnepséget rendeztek tegnap este a budapesti Spinoza Házban, amelyen a magyar zsidó közélet szereplői vettek részt. A hanuka negyedik lángjának meggyújtása alkalmából tartott szertartást Deutsch Péter rabbi vezette.

Omike / 2022. December 21. / 09:20

Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (142. rész) – Hanuka a Goldmark-teremben

Hosszú sorozatom e darabja rendhagyó lesz. Nem valamelyik művészt mutatom be, aki menedéket talált 1939 és 1944 között a Goldmark-teremben. Arról írok, hogyan ünnepelték meg a hanukát (chanukát) ott 1939 és 1943 között, az OMIKE Művészakció kereteiben. A szűkösen található információt kibővítem egyetlen kitekintéssel a Művészakción kívüli ünneplésre is.

Hírek, lapszemle / 2022. December 21. / 06:58

Sófár: „A zsidók az újrakezdés, a remény népe”

– A hanuka háborús időszak szülötte, de nem a háború az, amiről beszél, hanem a lángok, a fények és a hit csodája. A fények erejéről beszél és nem a kardok hatalmáról – írja Vári György rabbi a Nyíregyházi Zsidó Hitközség Sófár című lapjának decemberi számában. A Kertész Gábor által szerkesztett újságban sok más érdekes olvasnivaló is akad, közöljük belőle Bodrogi Fűszeres Eszter különleges hanukai csokis desszertjének receptjét.

Mazsihisz hírek / 2022. December 20. / 09:52

Nagy közös hanuka a Rumbach-ban, avagy szimultán örömünnep elsőre

Mintegy négyszázan vettünk részt az első hanukai láng meggyújtása alkalmából rendezett ünnepi összejövetelen, amelyet tizenkét zsidó szervezet tartott vasárnap este a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Volt sok gyerek, sok játék, sok kvízkérdés, sok fánk és sok gól – ugyanis a „hivatalos” kezdés előtt a foci vb döntőjét is együtt néztük. Ja, és volt sok matt is – ez utóbbiakat Kunos ügyvezető osztotta szimultán üzemmódban…

Zsidó világ / 2022. December 19. / 10:38

Zsidó örömzene Klein Judittal és Neumark Zoltánnal Egerben

A hanuka alkalmából zenés ünnepi műsort rendez az Egri Zsidó Kulturális Egyesület, amelynek meghívására a különleges hangú és kisugárzású Klein Judit énekesnő és az ismert zongoraművész, Neumark Zoltán látogat Egerbe. A duó jiddis dallamokat és világslágereket ad elő az egri Ziffer Galériában december 21-én, szerdán délután 5 órától.

Ünnepek / 2022. December 18. / 11:42

Mesekönyvek hanukára, avagy 8 + 1 gyerekvarázs

Alábbi összeállításunkban a gyerekeknek ajánlunk olvasnivalókat hanuka nyolc napjára. A zsidósággal kapcsolatos könyvek mellett természetesen „retrókötetekre” is gondoltunk, azaz gyermekkorunk meghatározó mesekönyvei közül is válogattunk – elvégre valahol mélyen, belül mindannyiunkban ott van az a kisgyerek, aki annak idején mohón vetette rá magát a mesékre. Jó szórakozást!

Ünnepek / 2022. December 18. / 10:38

Heisler András: Hogyan legyünk hűséges zsidók? Gondolatok Hanukára

A Hanuka történetének kettős aktualitása van. Merjünk kockázatokat is vállalva, bátran azok lenni, akik vagyunk. Maradjunk hűek őseink hitéhez és tanuljunk a világtól – ez úgyis elkerülhetetlen. Mindeközben higgyünk a Hanuka csodájában!

Ünnepek / 2022. December 17. / 18:20

Hanuka 2022 – mindent az ünnepről

Olvassák szeretettel az ünnepre összeállított kisokosunkat. Ha van bármi, amit szívesen megkérdeznél a hanukáról, nálunk megtalálod a választ.