Címkék

BZSH

Hírek, lapszemle / 2023. Április 19. / 11:37

„A tanárokon múlt, hogy a BZSH nem vehette át az újlipótvárosi iskolát"

Nyomásgyakorlás, megtévesztés, karaktergyilkosság: Újlipótváros ismert iskolájának fenntartóváltását a magyar közéletben megszokott jelenségek tarkították. Az ügyet a tanári kar döntötte el, bár az ikszeket hétfőn és kedden a szülők húzták be. Az egész ügyben a tanárok merev elutasítása a legmeglepőbb – írja tényfeltáró írásában a 444.hu portál.

Hírek, lapszemle / 2023. Április 18. / 22:41

Megvolt a szavazás: a BZSH nem veheti át a Herman Ottó Általános Iskolát

A szülők többsége nem támogatta, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásába kerüljön a XIII. kerületben lévő Herman Ottó Általános Iskola – derült ki a kedden este 7 órakor zárult szavazáson. A vitába antiszemita felhangok vegyültek, a BZSH pedig korábban jelezte, hogy erős ellenállás esetén nem ragaszkodik ahhoz, hogy megvalósítsa az elképzeléseit az újlipótvárosi oktatási intézményben – írja a ma este történtekről a Népszava.

Zsidó világ / 2023. Március 31. / 12:15

Mester Tamás: A siker kulcsa a béke, a klasszikus neológia és a megbízhatóság hármasa

– BZSH-elnökként a lehetőségeim keretei között a Mazsihiszen belüli és a három bevett zsidó egyház közötti megbékélésre törekszem. Segíteni szeretnék a rabbitestület és a világi vezetés közötti harmónia megteremtésében is – nyilatkozta honlapunknak Mester Tamás, akitől annak apropóján kértünk interjút, hogy múlt vasárnap újra őt választották meg a Budapesti Zsidó Hitközség elnökévé.

Zsidó világ / 2023. Március 26. / 16:28

Újabb négy évre Mester Tamás lett a BZSH elnöke

– Vasárnap délelőtt a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közgyűlése elsöprő többséggel újraválasztotta Mester Tamást a BZSH elnökének. A korábbi elnökkel szemben ketten indultak a választáson: Halpern György, a Frankel körzet és Gerő Péter, a zuglói körzet jelöltje. Mester Tamás 51 szavazatot kapott a 78 közgyűlési tagtól, így a Nagy Fuvaros utca közgyűlési küldöttje nagyarányú győzelemmel a háta mögött vághat neki a következő elnöki ciklusnak.

Élet + forma / 2023. Március 17. / 14:00

Mazsihisz-BZSH közösségi kártya: hol és mire használhatom fel?

A Mazsihisz-BZSH különböző kedvezményekre jogosító közösségi kártyát vezet be a magyar zsidó közösség számára annak érdekében, hogy ezzel is segítse közösségünk tagjait a mindennapokban, s kifejezze megbecsülését mindenki iránt, aki valamilyen formában kötődik a zsidósághoz és a Szövetségünkhöz. A kártya igénylésének részleteiről az adott zsinagógakörzetek vezetésénél, azaz a rabbiknál és a körzeti elnököknél érdeklődjenek!

Mazsihisz hírek / 2023. Február 21. / 16:40

Tiszta szívből köszöntjük a Mazsihisz-BZSH idegenvezetőit!

Ma van az idegenvezetők nemzetközi napja, amely a hitközségünk számára különösen fontos, hiszen ez olyan alkalom, amikor nyilvánosan is kifejezhetjük megbecsülésünket és szeretetünket irántuk. A Dohány zsinagóga komplexumban, a pesti zsidónegyedben és az ország több zsidó létesítményében, zsinagógájában olyan elhivatott és felkészült idegenvezetők dolgoznak, akikre méltán lehetünk büszkék. Köszönjük a munkájukat!

Megemlékezések / 2023. Január 18. / 17:53

Gettó-megemlékezés: „Hiteles szemtanúk örökösei vagyunk”

– A felelősségünk nemcsak abban áll, hogy elmondjuk, mi történt, hanem abban is, hogy hogyan és kiknek – mondta dr. Frölich Róbert országos főrabbi ma a budapesti gettó felszabadításának 78. évfordulóján rendezett megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában. Rajta kívül beszédet mondott két holokauszttúlélő, Sommer Katalin és Sólyom Olga, valamint Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke.

Mazsihisz hírek / 2022. December 11. / 19:55

Mazsihisz: Megvan a jövő évi költségvetés, kiosztották a Zsidóságért díjakat

Közgyűlést tartottak ma a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) küldöttei a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Az ülésen átadták a Zsidóságért díjakat, elnöki tájékoztatót tartott Heisler András, majd a közgyűlés megvitatta és elfogadta a Mazsihisz 2023-as költségvetését.

Oktatás / 2022. December 08. / 17:02

Király Júlia: „Nem biztos, hogy megérem az euró magyarországi bevezetését…”

Neves előadók részvételével tartott szakmai napot tegnap a BZSH Külkereskedelmi Technikuma a Szövetség Síp utcai székházának Goldmark-termében. Az első eladást – az euró bevezetésének hazai előnyeiről és hátrányairól – dr. Király Júlia közgazdász, a jegybank volt alelnöke tartotta, akinek a közvetlen és közérthető stílusban előadott mondandója nagy sikert aratott.

Zsidó világ / 2022. December 08. / 14:09

BZSH: A kovid után újra virágzik a klubélet

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Héber Imre Idősek Klubja és Herman Lipót Idősek Klubja ismét aktív közösségi életet folytat: a koronavírus-járvány miatti kényszerű szünet után újra számos program várja a klubtagokat és rajtuk kívül minden más érdeklődőt. Cikkünkben a két említett közösség életéről, programjairól számolunk be.

Mazsihisz hírek / 2022. December 07. / 13:03

Jó ütemben halad a rehabilitáció a budapesti zsidó temetőkben is

Honlapunkon az elmúlt hónapokban számos cikkben beszámoltunk a vidéki zsidó temetők folyamatosan zajló rendbetételéről. Most annak jártunk utána, hogy a két legfrekventáltabb fővárosi zsidó temetőben, vagyis a Kozma utcaiban és a Farkasréti létesítményben milyen jellegű felújítási munkálatok folynak. Interjú Streit Sándorral, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fővárosi temetőinek vezetőjével.

Mazsihisz hírek / 2022. December 06. / 08:32

Pénztudatosság címmel tart szakmai napot a BZSH Külker Technikuma

Hogyan gazdálkodjunk a pénzünkkel? Miképpen működik a tőzsde? Mi szól az euro magyarországi bevezetése mellett és ellen? Ilyen és ehhez hasonló izgalmas gazdasági kérdések lesznek napirenden azon a szakmai napon, amelyet a BZSH Külkereskedelmi Technikuma tart holnap délelőtt 10 órától a Mazsihisz-székház Goldmark-termében. A résztvevőket dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és Salusinszky András, a technikum igazgatója köszönti.