Címkék

Budapest 150

Kultúra / 2023. November 30. / 19:00

Bát micva korba lépett és megnyílt a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Ünnepi beszédekkel és a Golda című film vetítésével vette kezdetét a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (ZsiFi) tegnap este a Puskin Moziban. A rendezvényen beszédet mondott Jákov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Julia Gross német nagykövet, David Pressman amerikai nagykövet és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Mindannyian kitértek arra: a filmünnepet sajnos beárnyékolja október hetedike.

Kultúra / 2023. November 28. / 09:26

Budapest 150: Kötetbemutató és Sabbatshong-előadás a Goldmarkban

A Budapest egyesítésének 150. évfordulójára rendezett fővárosi programsorozat egyik elemeként nemrégiben mutatták be Nádor Éva: Micsoda évtizedek! – Budapesti zsidó polgárok című könyvét a Mazsihisz-BZSH székház Goldmark termében. A rendezvényen fellépett a Sabbatshong Klezmer Band több tagja: Masa Anita, Masa Tamás és Varga Tivadar.

Kultúra / 2023. November 21. / 15:10

Magyar filmklasszikusok vetítésével köszönti a ZsiFi a 150 éves Budapestet

Budapest 150. születésnapja alkalmából Erzsébetváros büszkén mutatja be a zsidó Budapestet, azt a negyedet, amely évszázadokon átível, folytonosan fejlődik, változik, ma valójában már nem létezik, és mégis van. Sőt, élőbb, színesebb, mint akár évtizedekkel ezelőtt, és egyre izgalmasabb!

Kultúra / 2023. November 20. / 10:24

Dohány-zsinagóga: Telt házzal ünnepeltük a 150 éves Budapestet és a magyar kultúrát

Olyan sokan voltak kíváncsiak a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) tegnap esti hangversenyére a Dohány utcai zsinagógában, hogy a földszint zsúfolásig megtelt, és nemcsak az első, de a második emeleti karzatot is meg kellett nyitni a közönség előtt. Az előadást – a Zsidó Budapest 150 éve programsorozat keretében – a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és Erzsébetváros önkormányzata szervezte.

Zsidó világ / 2023. November 18. / 22:02

A MAZSIKE 35 éves lett – skajach!

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) 1988. november 20-án alakult meg azzal a céllal, hogy erősítse, megújítsa Európa egyik legnépesebb zsidó közösségének identitását. Az évforduló napja szinte egybeesik Budapest egyesítésének 150. évfordulójával, így Kirschner Péter MAZSIKE-elnök ünnepi írása egyszerre szól a zsidó kulturális egyesület megalakulásáról és a fővárosról.

Élet + forma / 2023. November 17. / 12:56

Budapest ünneplése: kívánjunk 120-szor 120-at!

A világ egyik legszebb fővárosa, amely mindent látott és hallott már: látott boldogságot és tragédiát, hallott nevetést és zokogást, hiszen – mint mindannyiunknak –saját története, sorsa és élete van. S ami a legfontosabb: mindannyiunké. Hivatalosan ma van a három különálló város egyesítéséből létrejött Budapest 150-ik születésnapja – legyünk rá büszkék, hogy mi, magyar zsidók is gazdagítottuk a kultúránk, hagyományaink, vallásunk révén.

Kultúra / 2023. November 09. / 15:51

Budapest fejlődése előtt tiszteleg a Fesztiválzenekar

November 19-én, vasárnap este az Erzsébetváros Önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) által közösen szervezett ünnepi hangversenyen a Budapesti Fesztiválzenekar J.S. Bach, Alexander Glazunov és Kodály Zoltán műveivel azok előtt a kiemelkedő zsidó és nem zsidó történelmi személyiségek előtt tiszteleg, akik hozzájárultak a magyar főváros szédületes fejlődéséhez az elmúlt másfél évszázadban.