Címkék

Budapest 150

Kultúra / 2023. Április 20. / 17:45

Mazsike: Ismeretterjesztő séta a Radnóti Miklós Gimnázium épületében

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola 1959 óta lakja Zuglóban a Cházár András utcai épületet, amely korábban a budapesti izraelita hitközség gimnáziuma volt. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) újabb várostörténeti sétája ezúttal ebben a 110 éves épületben zajlik a Budapest150 program keretében. Időpont: április 23-a, vasárnap, délelőtt 10 óra.

Megemlékezések / 2023. Március 19. / 09:13

Kornai Jánosra emlékezik a Mazsike a Budapest150 keretében

„A gondolat erejével – Kornai János, az elmúlt száz év legnagyobb hatású magyar" címmel a világhírű közgazdász életútját eleveníti fel a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) kultúrsétája jövő vasárnap, március 26-án. Találkozó az id. Antall József rakparton lévő József Attila szobornál, az Országház épületének déli oldalán délelőtt 10 órakor. Az esemény a Budapest150 ünnepségsorozat részeként valósul meg.

Zsidó világ / 2023. Február 27. / 18:54

Budapest 150: Belehúznak a zsidó civil közösségek is

Több mint egy tucat zsidó civil szervezet mintegy húsz képviselője vett részt a Zsidó Közösségi Fórum mai ülésén, amelyet a Mazsihisz-BZSH Síp utcai székházában tartottak. A résztvevők – Borgula Andrásnak, a Gólem Színház vezetőjének elnökletével – a Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendezendő eseményekről egyeztettek. Az ülésen részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Horváth József, a Szövetség alelnöke is.

Mazsihisz hírek / 2022. December 20. / 12:25

Zsidó Budapest 150: A Mazsihisz is Erzsébetváros partnere az ünneplésben

A főváros jövőre ünnepli Pest, Buda, Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját, amelynek alkalmából számos rendezvénnyel emlékeznek majd Budapest létrejöttére. Erzsébetváros önkormányzata felkérte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), hogy 2023-ban felekezetünk legyen a kerület partnere az ünnepségsorozatban. Minderről tegnap tartottak sajtótájékoztatót a Rumbach-ban, amelyen részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.