Ma beköszönt Ijár hónap első napja

2022. Május 01. / 14:16


Ma beköszönt Ijár hónap első napja

Ma este átlépünk a zsidó naptár szerinti Ijár hónapba, amihez hagyományaink szerint sok jeles esemény kötődik. A tavasz ragyogó fényére utaló hónap 18. napjára esik Lág BáÓmer, amely a pészach és sávuót közötti időszak 33. napja. Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!

Eseménydús hónap köszönt ránk, hiszen a hagyomány szerint a zsidók Ijár hónapban kapták a szombat ünnepét, a pusztában ekkor kezdett hullani a manna, ekkor kezdte Salamon király az első Szentély építését, e hónapban győzte le Bar Kochba a rómaikat. A rabbi Akiva idején sok ezer ember halálát okozó pestisjárvány miatt ezekben a hetekben gyászolunk is, de Ijár 18-án, Lág BáÓmerkor azonban szünetel a gyász.

Valaha, a Szentély idején Ijár 14-e nagyon fontos nap volt, hiszen ekkor áldozhattak azok, akik Niszán hó 14-én különböző okok miatt nem tehették meg vagy elmulasztották. Mióta a Szentélyt lerombolták, ez már a jelentőségét vesztette, de jó ha tudunk róla, hiszen a zsidóság egyik alappilére a hagyomány, a tudás megőrzése és átadása.

Ma egyúttal május elseje is van, amely már szinte nem is tavasz, hanem nyár, szóval lélekben már mindannyian készülhetünk a sávuót szép ünnepére.

Hódes Tov! Jó hónapot minden zsidónak a földön!

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek