Hercz rabbi: Miért fogyasztunk tejes ételeket Sávuot ünnepén?

2024. Június 10. / 13:16


Hercz rabbi: Miért fogyasztunk tejes ételeket Sávuot ünnepén?

– Sávuot a Tóraadás ünnepe. A zsinagógai szertartásokon kívül mellett szokás ilyenkor a tejes ételek fogyasztása. Mivel magyarázható ez a hagyomány? – teszi fel a kérdést az alábbi írásában Hercz Dániel, a szeretetkórházi templomkörzet rabbija.

A tejes ételek fogyasztásának talán legismertebb oka, hogy amikor az Örökkévaló átadta a Tórát, a zsidók kötelessé váltak a kóser étkezés törvényeinek betartására. Minden, már a birtokukban lévő hús ekkor már fogyasztásra alkalmatlanná vált, s mivel a Tórát sábátkor adta az Örökkévaló, nem lehetett állatot levágni és használati tárgyakat kikóserolni. Nem volt más választásuk őseinknek, mint tejes ételeket enni és mi is így emlékezünk meg erről.

Sokan úgy vélik, hogy ez az egyetlen, vagy legalábbis az elsődleges oka annak, hogy tejes ételeket eszünk Sávuotkor. Ez a felfogás a 18. századi haszid bölcsek gondolatait tükrözi. Azonban ez csak egy a sok magyarázat közül.

Bölcseinket már évszázadokkal korábban is foglalkoztatta ez a kérdés, mert valójában a tej maga is tisztátalannak tekinthető, legalábbis a keletkezési körülményei alapján, mert a tej a vér mellékterméke (Bechorot 6b) és a Tóra tiltja a vér fogyasztását. A méz esete is érdekes, melyet egy tisztátalan élőlény, egy rovar, a méh „állít elő”.

Így mind a tej, mind a méz olyan forrásból származik, amely tisztátalan és mégis maga a dolog, ami létrejön a forrásból, az halachikusan tiszta, emberi fogyasztásra alkalmassá válik. Mindez pedig arra tanít bennünket, hogy a Tórát azért hasonlítják a tejhez és a mézhez, mert ­képes felemelni és megtisztítani még azt is, aki a spirituális tisztátalanság állapotába került.  Sávuot egy ünnepi alkalom, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel!

Chág szameách!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek