Hamarosan beköszönt ádár I. hava, jó hónapot minden hittestvérünknek!

2024. Február 07. / 12:05


Hamarosan beköszönt ádár I. hava, jó hónapot minden hittestvérünknek!

Az ádár hónap neve egyes magyarázatok szerint az akkád „ádáru” (felhős, borongós) szóból ered. De ennél sokkal szebb az a magyarázat, miszerint az ádár a héber „ádir” (nagy, hatalmas) szóból jön, merthogy ebben az időszakban népünkkel nagy és hatalmas csodák estek meg. Akárhogy is van, ha itt az ádár, akkor nemsokára ünnepi halat eszünk, és közeleg a purim is! 

Hamarosan véget ér a svát, és átlépünk az ádár I. hónapba, amelyről először mindannyiunknak a „zsidó farsang”, azaz a purim, a sorsvetés ádár 14-én esedékes ünnepe jut eszünkbe. 

Másodszor pedig: a hal. Pontosabban az ünnepi halvacsora, méghozzá annak emlékére, hogy Mózes  próféta ádár hónap 7-én született, és ádár hónap 7-én is halt meg. 

A purim idén március 23-án este köszönt be. Ezen az ünnepen emlékezünk arra, hogy Eszter  királyné segítségével a zsidó nép megmenekült a gonosz Hámán  mesterkedései által fenyegető kiírtástól. A purim szó a פּוּר  púr (sorsvetést) szóból jön, Hámán ugyanis sorsvetéssel akarta kitűzni népünk megsemmisítésének napját. Ne feledkezzünk meg róla, hogy köszönettel tartozunk Eszternek, így a királyné tiszteletére és emlékére a purim előtti napon félnapos böjtöt tartunk. Hajnaltól estig nem eszünk és nem iszunk, így emlékezünk Eszter három napig tartó, segélykérő böjtjére. 

Mivel szökőévben vagyunk, idén két ádár hónap lesz, az ádár II. a polgári időszámítás szerint március 10-én köszönt ránk. Mindenkinek jó ádár hónapo(ka)t! Hódes Tov!

Címlapkép: Wow Phochiangrak/Pixabay

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Izrael diaszpóraügyi minisztere a Dohány utcai zsinagógában
Mazsihisz hírek
Átadtuk a budapesti iskolások ajándékát a Beeri Kibucnak
Mazsihisz hírek
A francia nagykövet a Mazsihisz elnökénél