Rumbach: Turistalátványosság lesz a világon egyedülálló bima mozgása

2022. Augusztus 15. / 09:45


Rumbach: Turistalátványosság lesz a világon egyedülálló bima mozgása

A budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga Tóraolvasó emelvénye (bima) a másfél tonnás súlya ellenére egyetlen gombnyomással elsüllyeszthető és újra felemelhető, ami igazi világritkaság. Ezt felismerve ettől a héttől kezdve a zsinagóga látogatói minden héten kétszer szemtanúi lehetnek a bima süllyesztésének és felemelésének. Hegedűs Noémit, a Rumbach fejlesztési- és marketing vezetőjét kérdeztük az attrakcióról. 

Akik már ismerik az 1872. október elsején fölavatott, majd az elmúlt években lezajlott felújítása után 2021-ben ünnepélyesen újra átadott Rumbach zsinagógát, azok tudják: a szakrális tér közepén elhelyezett Tóraolvasó emelvény szükség esetén a padlószint alá süllyeszthető, így lehetővé válik olyan rendezvények megtartása is, amelyeket a bima esetlegesen akadályozna. 

Ám a bima süllyesztése és felemelése olyan világritkaság, amire minden bizonnyal kíváncsiak lesznek a Rumbach épületét megcsodáló belföldi és külföldi turisták is. 

S hogy a látogatók mikor és hogyan lehetnek tanúi ennek az eseménynek? Mint Hegedűs Noémi, az intézmény fejlesztési- és marketing vezetője megkeresésünkre elmondta: a gyári előírás szerint a másfél tonnás emelvényt egy héten kétszer meg kell mozgatni, ez a művelet a rendszeres karbantartás elmaradhatatlan mozzanata.  

– A felemelést-süllyesztést eddig mindig a napi nyitás, azaz a látogatók érkezése előtt hajtották végre, mert attól tartottak, hogy zavarná a turistákat. Szerintem ez olyan izgalmas látvány, amit nem szabad elrejtenünk. Tudomásunk szerint ilyen eltüntethető bima nincs másik a világon, ezért úgy gondoltam, feltétlenül meg kell mutatnunk a Rumbach látogatóinak – fogalmazott. 

bima2-horz.jpg

Múlt héten lezajlott a próbaüzem, ettől a héttől kezdve pedig már a turisztikai hirdetésekbe is bekerül a nem mindennapi látványosság, úgyhogy remélhetőleg egyre többen lesznek kíváncsiak az attrakcióra. 

Hegedűs Noémi hozzátette: a próbaüzem ideje alatt délelőtt 11 órakor süllyesztették-emelték a Tóraolvasó emelvényt, ám a Mazsihisz turisztikai szakembereinek javaslatára 13 órára tették át az időpontot, mert abban az idősávban több látogatóra lehet számítani.  

Arra a kérdésünkre, hogy arra vajon lesz-e lehetőség, hogy maguk a turisták nyomják meg a süllyesztő-emelő gombot, a fejlesztési- és marketing vezető azt válaszolta: sajnos nem, ugyanis ezt a műveletet csak olyanok hajthatják végre, akik megfelelő üzemeltetői vizsgával rendelkeznek. Érdekességképpen hadd említsük meg: a napokban Hegedűs Noéminak és a Rumbach több más dolgozójának is le kell tennie ezt a vizsgát arra az esetre, hogy ha – előre nem látható okok miatt – a szakemberek nem lennének a helyszínen, akkor ők is működésbe hozhassák a szerkezetet. 

A fejlesztési- és marketing vezető bízik benne, hogy híre megy az eseménynek, és sokan lesznek kíváncsiak az akcióra, annál is inkább, mert a turisztika világában mindig érdekesebb és izgalmasabb az olyan helyszín, ahol történik is valami. Példaként a paloták és különböző emlékművek előtt zajló katonai őrségváltásokat hozta fel: önmagában egy királyi palota is nagyon érdekes látvány, ám sokkal jobban megmarad a látogatókban az élmény, ha ahhoz valamilyen dinamikus akció – jelen esetben őrségváltás – kapcsolódik.

 Úgyhogy ne feledjék: ettől a héttől kezdve minden kedden és pénteken 13 órától érdemes lesz a Rumbach-ban tartózkodni, hogy a kétszer 6 percig percig tartó akciót megnézzék! 

Valóban nem mindennapi látvány, annál is inkább, mert az emelvény padlóhoz való illesztése olyan tökéletesen sikerült, hogy amikor a bima a helyén van, semmi nem utal arra, hogy az irdatlan súlyú szerkezet egy gombnyomásra eltűnhet a föld alatt. 

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek