Szól a kakas már – holnap kezdődnek a zsidó kulturális napok Székesfehérváron

2023. Október 12. / 15:57


Szól a kakas már – holnap kezdődnek a zsidó kulturális napok Székesfehérváron

A „IV. Székesfehérvári Zsidó Kulturális Napok – Szól a kakas már…" elnevezésű rendezvénysorozat október 13-15 között várja mindazokat, akik érdeklődnek az ősi zsidó kultúra jellegzetes művei iránt. A kulturális napokat a Székesfehérvári Zsidó Hitközség szervezi, a program támogatója a város önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Örökségért Közalapítvány (Mazsök).

A korábban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködésével megvalósuló Székesfehérvári Zsidó Kulturális Napok programjaira idén október 13-15 között várják az érdeklődőket a királyok városába. A rendezvénysorozat szombatfogadással kezdődik a helyi hitközség imatermében pénteken délután 6 órától, közreműködik Barabás László rabbijelölt és Fekete Dániel kántorjelölt, mindketten a Mazsihisz fenntartásában működő Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) hallgatói. 

Fontos információ, hogy a szombat estére, azaz a sábesz kimenetele utáni időpontban a Hiemer Rendezvényházba meghirdetett kabaréelőadás – az izraeli háborús események áldozatainak tiszteletére – természetesen elmarad.  

Vasárnap, október 15-én azonban várják a közönséget Bíró Eszter családi, interaktív koncertjére az említett Hiemer Rendezvényházba (Oskola u. 2-4. szám). A rendezvényen a tabuk nélküli párbeszéd, a kultúrák összefonódása, és a másik kultúrájának megismerése és elfogadása egyaránt része a játékos, interaktív eseménynek, amelyen közreműködik Födő Sándor (ütőhangszerek, vokál), Csókás Zsolt (gitár, vokál), Cserta Balázs (szoprán szaxofon, klarinét, furulyák, magyar duda) és Papesch Péter (basszusgitár). 

Ugyancsak vasárnap lesz a Zsidó dallamok szárnyán című est, amely este 7 órakor kezdődik a Hiemberben, az előadásban jiddis és izraeli dalok szólnak majd Fekete László főkántor, Zucker Immanuel főkántor, Rosenfeld Dániel főkántor, Dési Tamás kántorhallgató (OR-ZSE) előadásában, zongorán kísér Neumark Zoltán zongoraművész, zeneszerző.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Dr. Kunos Péter, a közösség első számú szolgálója
Élet + forma
Mazsihisz: 1 százalékkal jobb világban
2024. Március 13. / 18:53

Mazsihisz: 1 százalékkal jobb világban